Voor de plek van het oude gemeentehuis wordt een plan gemaakt om ongeveer 70 woningen te bouwen met commerciële ruimten onder in het gebouw. 

Voorgeschiedenis
Op het plein, naast het Winkelhof, stond vroeger het gemeentehuis van Leiderdorp. Om plaats te maken voor een uitbreiding van het Winkelhof, is het gemeentehuis in 2012 verhuisd. De grondeigenaar zag als gevolg van veranderende marktomstandigheden af van de uitbreiding. Sinds die tijd zijn er meerdere plannen geweest, maar deze zijn om diverse redenen niet uitgevoerd. Als gevolg is er al meer dan 10 jaar niets gebeurd op deze locatie. Het plot is in het coalitieakkoord 2022-2026 benoemd als kansrijk voor de toevoeging van woningen.

Waar staan we nu?
De gemeenteraad heeft op maandag 27 januari 2025 een belangrijke stap gezet in het mogelijk maken van woningbouw op het plot van het oude gemeentehuis. Op verzoek van de gemeenteraad voerde het college verkennende gesprekken met onder andere de grondeigenaar, beoogd ontwikkelaar, omwonenden en andere belanghebbenden. Het doel van de verkenning: onderzoeken of woningbouw binnen 12 meter bouwhoogte mogelijk is en zo nee; wanneer dan wel. 

Na de verkenning heeft het college een aantal kaders voorgesteld waarmee woningbouw op deze plek haalbaar is, rekening houdend met eisen die het college stelt aan woningbouwontwikkelaars over bijvoorbeeld de betaalbaarheid en duurzaamheid van woningen en rekening houdend met de haalbaarheid van het project voor de eigenaar en ontwikkelaar. De gemeenteraad stemde in met deze kaders:

  1. Nieuwe maximale omvang en hoogte voor deze nieuwbouw*
  2. Een ontwikkeling met woningbouw en commerciële voorzieningen onder in het gebouw van niet meer dan ca. 6300m2. De nieuwbouw bestaat uit minimaal uit 33% sociale huur en minimaal 32% middensegment.
  3. Een bijdrage van €300.000 van Wereldhave om het plein nieuw leven in te blazen.
  4. De Karolusgulden als verkeersontsluiting voor de nieuwbouw. Verkeersveiligheid wordt meegenomen in de planvorming.

Lees hier alle documenten die bij het raadsbesluit horen.
*Zie afbeelding onderaan de pagina.

Hoe nu verder?
Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met bovenstaande onderdelen gaat de gemeente verder met de voorbereidingen. Allereerst sluit het college een nieuwe overeenkomst met de grondeigenaar en de beoogd ontwikkelaar. Dit is gebruikelijk bij woningbouwprojecten. Daarna wordt gewerkt aan de Nota van Uitgangspunten.

Hoe wordt u betrokken?
De gemeente maakt samen met de ontwikkelaar een participatieplan. Hierin staat beschreven op welke momenten en bij welke onderwerpen belanghebbenden worden betrokken, denk bijvoorbeeld aan creatieve oplossingen voor de Karolusgulden. Samen met belanghebbenden, zoals woningzoekenden en omwonenden werkt de gemeente toe naar een Nota van Uitgangspunten waarin randvoorwaarden voor de woningbouw worden vastgelegd. Belanghebbenden worden geïnformeerd over hoe en wanneer zij worden betrokken. 

Contact
Projectleiders gemeente Leiderdorp: Joke Boot en Ramon van der Blom
E-mail: info@leiderdorp.nl
Telefoon: 071 54 58 500