Parkeeroverlast Zijlkwartier en Hofje van Holtlant
In Zijlkwartier en Hofje van Holtlant parkeren veel mensen die niet in de wijk wonen. Van dit zogeheten wijkvreemd parkeren hebben de wijkbewoners overlast. Het college van burgemeester en wethouders wil deze parkeeroverlast oplossen door in beide wijken vergunninghoudersparkeren in te voeren. De gemeenteraad bepaalt in het eerste kwartaal van 2025 of deze vorm van parkeerregulering daadwerkelijk wordt ingevoerd.
Welke oplossing stelt het college voor?
Om te komen tot een oplossing heeft de gemeente Leiderdorp een uitgebreid participatietraject uitgezet en is er onderzoek uitgevoerd door een extern parkeeradviesbureau. Voor beide wijken blijkt vergunninghoudersparkeren de beste parkeeroplossing en de wens van de meerderheid van de bewoners te zijn. Vergunninghoudersparkeren betekent dat het verplicht wordt om een parkeervergunning te hebben als je wilt parkeren op een openbare parkeerplaats.
Op welke dagen en tijden een vergunning het meest zinvol is, is in kaart gebracht. Het college stelt voor de vergunningsplicht in het Zijlkwartier te laten gelden op maandag t/m zondag van 16.00 uur tot 21.00 uur. Voor het Hofje van Holtlant stelt de gemeente voor een vergunningsplicht te laten gelden op maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Parkeerders hebben geen vergunning nodig buiten de voorgestelde tijden.
Wat vinden bewoners van dit idee?
Onderzoeksbureau Ipsos I&O heeft in opdracht van de gemeente Leiderdorp een draagvlakonderzoek uitgevoerd in het Zijlkwartier en in Hofje van Holtlant. De bewoners van beide wijken hebben hun mening kunnen geven over het voorstel van de gemeente. Ook is de bewoners gevraagd of zij zich kunnen vinden in een kostendekkende prijs van 100 euro voor de bewonersparkeervergunning. Het draagvlakonderzoek laat zien dat een meerderheid van de wijkbewoners voorstander is van het invoeren van vergunninghoudersparkeren, mits het voorgestelde tarief voor de bewonersparkeervergunning wordt aangepast.
Het uitgangspunt is dat het voorgestelde parkeersysteem kostendekkend is. Dat wil zeggen dat de tarieven voor de parkeervergunning zijn gekoppeld aan de kosten die gemaakt worden om het parkeersysteem draaiend te houden. Naar aanleiding van de uitkomsten van het draagvlakonderzoek, wil het college van burgemeester en wethouders de bewoners tegemoet te komen. Het college stelt daarom voor om, tot en met 2030, enkel de helft van de nu berekende tarieven in rekening te brengen voor vergunninghouders.
Komt vergunninghoudersparkeren ook in andere wijken?
Er zijn geen andere wijken in beeld voor de invoering van vergunninghoudersparkeren. Het college hanteert als standpunt dat het initiatief bij bewoners ligt, wanneer zij in hun wijk vergunninghoudersparkeren willen.
Wanneer wordt bekend of vergunninghoudersparkeren wordt ingevoerd?
Op 12 mei wordt vergunninghoudersparkeren besproken tijdens het Politiek Forum en op 19 mei bekijkt de gemeenteraad of zij instemmen met dit voorstel.
Welke regelgeving is nodig voor vergunninhoudersparkeren?
Parkeren met een vergunning is nieuw in Leiderdorp. Er zijn diverse documenten en besluiten nodig om dit te regelen.
- Om vergunninghoudersparkeren mogelijk te maken, moeten algemene regels worden opgesteld. Die staan beschreven in een zogenoemde parkeerverordening. Dit document geldt voor de gehele gemeente Leiderdorp. Er staat bijvoorbeeld in dat er gebieden kunnen worden aangewezen waar gereguleerd parkeren geldt. Op deze verordening kon van 5 december 2024 tot en met 23 januari worden gereageerd.
Lees de publicatie op officiƫlebekendmakingen.nl - Naast de parkeerverordening wordt ook een parkeerbelastingverordening gemaakt. Beide verordeningen worden door de gemeenteraad vastgesteld.
- Met een aanwijzingsbesluit kunnen vervolgens gebieden, dagen en tijdstippen worden geregeld.
Waarom kijkt het college naar invoering van vergunninhoudersparkeren?
De gemeenteraad vroeg het college op 22 mei 2023 om een oplossing voor de parkeeroverlast in Zijlkwartier en Hofje van Holtlant. Het college liet vervolgens in beide wijken eerst parkeeronderzoek uitvoeren. Dat gebeurde om een objectief beeld van de parkeersituatie te krijgen. Daarna is voor iedere wijk een panel van wijkbewoners gevormd. De panels bespraken de uitkomsten van het parkeeronderzoek en verkenden mogelijke oplossingen. Een parkeeradviesbureau onderzocht de oplossingen en kwam met het advies in beide wijken vergunninghoudersparkeren in te voeren. De parkeerpanels konden zich in dit advies vinden. Op 8 april 2024 stemde de gemeenteraad in met nadere uitwerking van het vergunninghoudersparkeren in Zijlkwartier en Hofje van Holtlant.
Documenten
Uitwerking vergunninghoudersparkeren (voorbereidende documenten voor de raadsvergadering van 19 mei 2025)
Collegebrief over terinzagelegging parkeerverordening (12 november 2024)
Presentatie informatiebijeenkomst Zijlkwartier (31 januari 2024)
Collegebrief over afdoening motie betaald parkeren (29 augustus 2023)
Bijlage Hofje van Holtlant/Holtlant (collegebrief 29 augustus 2023)
Bijlage Zijlkwartier (collegebrief 29 augustus 2023)
Rapportage parkeeronderzoek Hofje van Holtlant (21 juni 2023)
Rapportage parkeeronderzoek Zijlkwartier (21 juni 2023)
Motie betaald parkeren (gemeenteraad 22 mei 2023)
Concept Nota parkeren - parkeervisie (februari 2023) - niet vastgesteld
Raadsbesluit Parkeren wijk Zijlkwartier en Hofje van Holtlant
Onderzoek parkeeroplossingen Zijlkwartier en Hofje van Holtlant (Spark)
Contact
Projectleider Parkeren: Rik Verhoeven
Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Mail dan naar info@leiderdorp.nl en vermeld daarbij 'Parkeren'.
Laatste update: 9 april 2025