Als gemeente willen wij naast energie besparen, ook duurzame energie opwekken. We moeten veel gaan opwekken in Leiderdorp. Wat we nu al meteen doen, is zon op dak stimuleren. Dat betekent dat we proberen alle bestaande daken vol te krijgen met zonnepanelen. Dat doen wij bijvoorbeeld met buurtacties en ondernemersacties. Ook bij de hulp die er is voor energiebesparing, zoals de energiescans en de lening, houden we rekening met zonnepanelen.
Met alleen zonnepanelen op daken wekken we niet genoeg op. Daarom wordt er verder gezocht naar grond in Leiderdorp om energie uit de zon of de wind te kunnen halen. Leiderdorp werkt hiervoor samen met twaalf andere gemeenten in de RES Holland Rijnland. RES staat voor Regionale Energiestrategie. De mogelijke locaties voor opwek van energie staan in de RES 1.0, een regionaal beleidsdocument. In de regio Holland Rijnland zijn we zuinig op ons landschap. Door samen te werken aan deze opgave, kunnen we goed passende oplossingen bedenken voor onze gemeenten.
Langs de A4 onderzoeken we of er grond is waar zonnepanelen op land geplaatst kunnen worden. Dit heet het OER-traject A4-N11. OER staat voor Opwek Energie Rijksvastgoed. De gemeente Leiderdorp werkt hiermee samen met Rijkswaterstaat, de provincie en de omliggende gemeenten.
De provincie is aan het onderzoeken of er meer locaties in Zuid-Holland geschikt zijn voor windenergie. Zij kijken of zij hun eigen beleid moeten aanpassen om windenergie in de regio's mogelijk te maken. Hiervoor onderzoeken zij eerst de milieueffecten van windmolens op verschillende plekken in onder andere de regio Holland Rijnland waar de gemeente Leiderdorp onderdeel van is.