In Nederland is een tekort aan opvanglocaties voor vluchtelingen. Er zijn meer én betere opvanglocaties nodig om asielzoekers een veilige en menswaardige plek te bieden. De gemeente en de gemeenteraad vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren in de aanpak van de opvangcrisis. Om voldoende opvanglocaties te vinden in Nederland, is op 1 januari 2024 de Spreidingswet in werking getreden. Dat betekent dat provincies verplicht zijn om minimaal vijf jaar opvanglocaties te vinden. Hierbij krijgt elke gemeente een taakstelling. Voor de gemeente Leiderdorp betekent dit dat per 1 juli 2025 er 173 opvangplekken beschikbaar moeten zijn. 

Leiderdorp voert Spreidingswet uit

Het nieuwe landelijke kabinet wil de Spreidingswet schrappen. Daar moet de Tweede en Eerste Kamer eerst mee akkoord gaan. De wet geldt nu nog steeds. Als Leiderdorp blijven wij de Spreidingswet uitvoeren zolang de wet er is. Samen met de gemeenten uit de regio nemen wij onze verantwoordelijkheid. En zorgen voor menswaardige en goede opvang om ook de situatie in Ter Apel te ontlasten. Als de wet is ingetrokken of wordt gewijzigd, overleggen wij opnieuw met de gemeenten uit de regio. Tot die tijd houden we ons aan de gemaakte afspraken met elkaar en aan de wet.

Wat gaat er gebeuren?

Leiderdorp moet 173 asielzoekers opvangen, waarvan 15 minderjarige asielzoekers voor minimaal vijf jaar. Als regio moeten we voor 1 oktober 2024 een plan presenteren aan de provincie hoe en waar per 1 juli 2025 de opvang daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Nu is er al crisisnoodopvang waar 100 mensen worden opgevangen. Als we voor deze groep nog eens vijf jaar plek weten te vinden dan hoeven we nog voor 73 mensen plek te vinden. 

Leiderdorp onderzoekt nog welke locatie(s) geschikt is/zijn. Naar verwachting bekijkt de gemeenteraad dit najaar de opties. Na het uitzoeken van de beste plek gaat de gemeente samen met het Centraal Orgaan opvang (COA) asielzoekers in gesprek met omwonenden en andere betrokkenen. Het COA is verantwoordelijk voor het beheer, inpassing en de inrichting van de opvang. 

Naar boven