Help mee de vogelgriep te beperken

Nederland heeft te maken met een vogelgriepuitbraak. Vogelgriep is zeer besmettelijk onder vogels, die daar heel erg ziek van kunnen worden of zelfs aan dood kunnen gaan. In dit artikel leest u hoe u kunt helpen om de uitbraak van vogelgriep te beperken.

Waar u op moet letten

Vooral watervogels als eenden, ganzen, zwanen en meeuwen zijn gevoelig voor het virus. Ook roofvogels raken besmet doordat ze eten van besmette of dode vogels. Uiteindelijk kan elke vogel ziek worden van het virus.

Aan dode vogels kunt u niet zien of ze besmet zijn met vogelgriep. Raak dode en ook zieke vogels dan ook nooit aan.

Een zieke vogel herkent u aan vreemd gedrag. Ze kunnen erg sloom zijn of coördinatieproblemen hebben. Hierdoor blijven ze rondjes zwemmen en met de hals draaien. Ook kunnen ze problemen krijgen met ademen en ineens overlijden.

Houd uw hond aan de lijn

Veel honden zijn nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit wanneer ze los mogen lopen. Honden kunnen dan in aanraking komen met vogels die misschien ziek of zelfs dood zijn. Zeker in waterrijke gebieden. Daarom kunt u hier uw hond het beste aan de lijn houden. Ook voor katten is er een risico. Van het eten van besmette vogels kunnen ze ziek worden. Vertoont uw huisdier verschijnselen als koorts, hijgen, benauwdheid, sloomheid, oogontsteking of trillen en wankel lopen? Neem dan direct contact op met een dierenarts.

Meld een dood of ziek dier

Ziet u een dood of ziek dier, raak deze dan niet aan want dit kan gevaarlijk zijn. Meld een dood of ziek dier daarom zo snel mogelijk op www.leiderdorp.nl/melding

Kies hierbij het volgende:

•            nieuwe melding

•            hoofdcategorie afval en reiniging

•            subcategorie dode dieren

Omschrijf de exacte locatie zodat wij het dier kunnen verwijderen.

Door zieke of dode dieren in de openbare ruimte te melden, helpt u mee een uitbraak onder wilde vogels te beperken.

Wat u nog meer kunt doen

Heeft u gewandeld in een vogel- en waterrijk gebied? Doe dan uw schoenen bij thuiskomst uit en was uw handen goed. Zo voorkomt u dat u kleine deeltjes van het virus in uw huis brengt.

Voert u vogels in uw tuin of op uw balkon? Maak voeder- en waterschalen dagelijks schoon met een desinfectiemiddel. Laat ook de spullen goed drogen voordat u nieuw eten of water geeft. Staat uw voertafel of schaal op een vaste plek? Verplaats deze dan regelmatig. Hierdoor ontstaat er geen ziektebron op die plek.

Deel dit nieuwsbericht