Samenscholingsverbod Staringpad

De burgemeester heeft een samenscholingsverbod op het Staringpad en omgeving opgelegd. Daarmee hoopt de gemeente overlast tegen te gaan. Met name in de zomermaanden krijgen politie en gemeente veel meldingen van geluidoverlast, rommel, verloedering en intimidatie. Het samenscholingsverbod biedt handhavers mogelijkheden om hier tegen op te treden. Het verbod geldt met onmiddellijke ingang en duurt tot 1 september 2024.

Een dergelijk verbod kan worden opgelegd op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Volgens artikel 2.1 van de APV is de burgemeester bevoegd om een samenscholingsverbod op te leggen in het geval van verstoring van de openbare orde veroorzaakt door een veelvuldige of structurele hinder van een groep. Vanaf het moment dat de burgemeester een samenscholingsverbod oplegt is het verboden om op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, zich onnodig op te dringen of aanleiding te geven tot onregelmatigheden. Wie zich toch in deze openbare plaats in een groep bevindt, is verplicht om op bevel van een bevoegd ambtenaar zijn of haar weg te vervolgen of zich te verwijderen.

Sinds januari 2020 ontvangen gemeente en politie veel overlastmeldingen rondom het Staringpad. De overlast bestaat voornamelijk uit geluidsoverlast, het achterlaten van rotzooi en verloedering, overlast van brommers, vernielingen en het vertonen van intimiderend gedrag tegenover inwoners. Soms is zelfs sprake van bedreigingen. Omwonenden voelen zich hierdoor onveilig.

Om de overlast rondom het Staringpad tegen te gaan heeft eerder de pilot Slimme Mosquito’s gedraaid in deze omgeving. Dit zijn apparaatjes die een voor jongeren hinderlijke hoge pieptoon produceert. Ze worden gebruikt om overlast door jongeren tegen te gaan. Deze pilot wordt op het moment geëvalueerd en de Mosquito’s staan om deze reden nu uit. Met het samenscholingsverbod verwacht de gemeente een rustige zomer voor omwonenden van het Staringpad te kunnen bieden.

Deel dit nieuwsbericht