Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (Programma VAWOZ) 2031-2040

Het programma VAWOZ heeft op vrijdag 23 februari 2024 de zogenaamde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) ter inzage gelegd. Aansluitend vinden informatiebijeenkomsten over de cNRD plaats in onze regio. Deze zijn openbaar toegankelijk. Bezoekers van de informatiebijeenkomsten kunnen op deze avond vragen stellen en in gesprek gaan met medewerkers van het programma.

Achtergrond van Programma VAWOZ

In het Klimaatakkoord is afgesproken om de Nederlandse energievoorziening te verduurzamen. Steeds vaker gebruiken we elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen, voor bijvoorbeeld autorijden en het verwarmen van ons huis. En in de industrie zien we bijvoorbeeld ook de vraag naar waterstof toenemen. Grootschalige opwekking van windenergie op zee speelt bij de toenemende vraag naar elektriciteit en waterstof een cruciale rol.

Begin 2023 is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) daarom het Programma VAWOZ gestart. Het doel van Programma VAWOZ is te onderzoeken via welke kabel- en leidingenroutes de stroom en waterstof van toekomstige windparken op zee naar het vasteland gebracht kan worden. Ook onderzoekt het programma waar deze kabels en leidingen op land aangesloten kunnen worden op het hoogspanningsnet en een toekomstig waterstofnetwerk. De aansluiting op grote industriële clusters heeft hierbij specifieke aandacht.

Context Leiderdorp

Er worden in deze fase twee potentiële aanlandingslocaties in deze regio bekeken: Noordwijk en Katwijk waarbij het ondergrondse tracé vervolgens richting Bleiswijk gaat. Het tracé vanuit Noordwijk gaat voor een deel onder de Boterhuispolder in Leiderdorp door. Het tracé vanuit Katwijk raakt de gemeente Leiderdorp niet. Uiteindelijk wordt er een keuze gemaakt voor 1 wenselijk tracé.

Terinzagelegging van het onderzoeksplan

Het afgelopen jaar heeft het Programma VAWOZ samen met belanghebbenden in verschillende regio’s een verkenning gedaan naar kansrijke routes en aansluitlocaties. Hierbij zijn gemeenten en provincies betrokken.

De resultaten van deze eerste verkennende fase zijn opgenomen in de zogenaamde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD), ook wel het onderzoeksplan. De cNRD ligt ter inzage van 23 februari 2024 t/m 4 april 2024. Gedurende deze periode kan iedereen een officiële reactie op het onderzoeksplan indienen. Het Programma VAWOZ gebruikt binnengekomen reacties om tot een definitieve NRD te komen. De publicatie van deze definitieve NRD wordt in juni 2024 verwacht. Ook wordt een Nota van Antwoord opgesteld, waarin indieners van zienswijzen een antwoord krijgen op hun reactie. De NRD vormt de basis voor nader onderzoek naar kansrijke routes en aansluitlocaties in de volgende fase van programma VAWOZ.

Informatiebijeenkomsten

Tijdens de inzageperiode van de cNRD organiseert programma VAWOZ in vijftien informatiebijeenkomsten. Deze worden gehouden nabij de te onderzoeken aansluitlocaties, verspreid over verschillende regio’s. Een overzicht van de informatiebijeenkomsten in Zuid-Holland vindt u hier. De informatiebijeenkomsten zijn vrij toegankelijk. Bezoekers kunnen hun vragen stellen, in gesprek gaan met medewerkers van het programma en eventueel ter plekke een formele reactie indienen.

Het is ook mogelijk gedurende de inzageperiode van zes weken om via de website van het programma online een reactie in te dienen. Hier is de cNRD dan ook te vinden.

Daarnaast organiseert programma VAWOZ in maart een online webinar om een zo breed mogelijk publiek nader te informeren over Programma VAWOZ en de cNRD. Deelnemers aan het webinar krijgen gelegenheid om vragen te stellen en aandachtspunten mee te geven m.b.t. inhoud en het participatieproces. Binnenkort is meer praktische informatie over het webinar te vinden op de website van Programma VAWOZ (zie hieronder).

Contact

Voor meer informatie over het programma VAWOZ, verwijzen we u graag naar de website: Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040 (rvo.nl

Deel dit nieuwsbericht