Ons gedrag is belangrijk in het verkeer. Ook in de winter

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag.

De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. Goed zicht en zichtbaar zijn is belangrijk voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Verkeersveiligheid begint al voordat we aan het verkeer deelnemen, vergeet daarom de BOB niet voordat u naar een feestje gaat. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?

Een BOB is het hele jaar belangrijk

December is geweest maar de carnaval staat al weer voor de deur. Deze drie tips zijn daarom van belang:

  • Regel een BOB

Gaat u op pad? Spreek dan vooraf af wie de BOB is. Rijdt u alleen ergens heen? Dan bent u natuurlijk zelf de BOB.

  • Bent u BOB? Zeg het hardop!

Laat anderen weten dat u de BOB bent. U moet nog rijden en drinkt daarom niet. Zeg het hardop. Dit maakt het voor anderen meteen duidelijk. Ook helpt het u om de verleiding te weerstaan om toch één drankje te nemen.

  • Ondersteun de BOB

Krijgt u een BOB op visite of bobt uw vriend of vriendin? Verras de BOB dan eens met alcoholvrije alternatieven. Zo zijn er de Belgische Bobtails of andere feestelijke alcoholvrije drankjes.

Winterse omstandigheden

IJs en ijzel komt ook in deze periode nog voor en vragen om een aanpassing van ons rijgedrag. Het is belangrijk om, voordat u wegrijdt, alle ruiten van de auto ijsvrij te maken. Dit kunt u doen met een ijskrabber, maar ook met speciale een spuitbus ruitondooier. Goed zicht is niet alleen belangrijk voor uzelf als bestuurder, maar ook voor de communicatie met andere weggebruikers voor, naast of achter uw voertuig.

De dagen worden al weer langer en de zon weer schijnt vaker wanneer u in de ochtend- of avondspits aan het verkeer deelneemt. Dit kan nu extra hinderlijk en gevaarlijk zijn omdat de zon nog laag staat en ons dan eerder verblindt. Een goede zonnebril is in deze maanden net zo belangrijk als in de zomer. 

Gaat u met de auto op wintersportvakantie? Kijk dan voor u vertrekt ook welke regels er gelden voor het hebben en/of gebruiken van sneeuwkettingen. Deze kunnen voor elk land waar u (doorheen) rijdt anders zijn.

Deel dit nieuwsbericht