Informatieavond asielzoekers op 11 oktober

Op 26 september was er een extra raadsvergadering. Daarin stond de beslissing over de Power City Church als crisisnoodopvanglocatie voor maximaal 100 asielzoekers op de agenda. De gemeenteraad vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de aanpak van de vluchtelingencrisis. Daarom heeft zij ingestemd met het voorstel om de asielzoekers op te vangen. Dat betekent dat de crisisnoodopvang doorgaat. Naar verwachting komen de asielzoekers rond 17 oktober en blijven zij tot 1 februari 2023.

Informatieavond

Op 11 oktober organiseren wij een informatieavond. Daarin vertellen wij wat er gaat gebeuren en u kunt er uw vragen stellen. Ook kunt u zich aanmelden als vrijwilliger. De informatieavond vindt plaats in het gemeentehuis, op Willem-Alexanderlaan 1. Het is een inloopbijeenkomst en de start is om 19.30 uur. U kunt tot 21.15 uur binnenlopen.

Op 13 oktober kunt u een kijkje nemen op de locatie waar de asielzoekers verblijven. Ook dit is een inloopbijeenkomst. U bent welkom tussen 18.00 uur en 19.30 uur in de Power City Church, op Elisabethhof 5.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het college van burgemeester en wethouders en de raadsleden vinden de veiligheid van de inwoners erg belangrijk. Daarom hebben zij een aantal voorwaarden gesteld aan de crisisnoodopvang. Deze zijn nu vastgelegd in een document met de Veiligheidsregio Hollands Midden, de organisatie die de crisisnoodopvang verzorgt. De voorwaarden zijn bijvoorbeeld: 

  • Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week minimaal 2 beveiligers aanwezig.
  • Er is 24 uur per dag een locatiebeheerder aanwezig.
  • Voor de asielzoekers wordt dagbesteding geregeld, zodat zij zich niet vervelen.
  • Als een asielzoeker zich niet aan de gedragsregels houdt of een incident veroorzaakt, wordt hij direct overgeplaatst naar een andere locatie.

Daarnaast worden nu de huisregels opgesteld, waar de asielzoekers zich aan moeten houden.

Werkzaamheden aan de kerk
De Power City Church wordt nu gereed gemaakt voor de crisisnoodopvang. Er worden schermen geplaatst, waardoor aparte ruimtes ontstaan. Ook wordt er een douche-unit geplaatst, die vanuit de kerk overdekt te bereiken is. Daarmee bieden wij de asielzoekers een menswaardige locatie om tijdelijk te verblijven.

Komst van de asielzoekers
Wij verwachten dat de asielzoekers 17 oktober komen in de Power City Church. In principe blijven zij tot 1 februari 2023. Het gaat om een groep alleenreizende mannen, die allemaal ouder zijn dan 18 jaar en staan geregistreerd als asielzoeker. Alle asielzoekers komen uit een land dat niet veilig is. Zij hebben er baat bij om zich goed te gedragen. Dan wordt hun asielprocedure niet vertraagd.

Meer informatie

Wij hopen u te ontmoeten op de informatieavond op 11 oktober. Heeft u al eerder vragen? Bekijk dan onze lijst met vragen en antwoorden op www.leiderdorp.nl/crisisnoodopvang. U kunt ook e-mailen naar info@leiderdorp.nl, of bellen naar 071 54 58 500.

Deel dit nieuwsbericht