Een woningbrand overkomt mij niet

Dat denken wel allemaal. Maar is dat wel zo?

De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiƫle schade. Maar helaas zijn er ook ieder jaar honderden gewonden en tientallen doden. Brand kan dus iedereen overkomen. Bij een brand heeft u maar een paar minuten de tijd om uzelf (en uw medebewoners) in veiligheid te brengen. Bent u ouder of minder mobiel? Dan bent u kwetsbaarder als er brand uitbreekt. Een goede voorbereiding kan levens redden. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken. En als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan te beperken. We hebben de belangrijke tips voor u op een rijtje gezet.

Telefoon

Zorg altijd voor een opgeladen telefoon en houd de telefoon zoveel mogelijk bij de hand. Zet ook telefoonnummers van buren in uw telefoon. Zo kunt u in geval van nood snel om hulp bellen.

Vlam in de pan

Blijf in de keuken tijdens het koken. Zo bent u er snel bij als er iets misgaat. Blus vlam in de pan alleen met een passende deksel. Blus nooit met water.

Elektrische apparaten

Gebruik geen kapotte apparaten of apparaten met een kapot snoer. Wist u dat u kapotte bedrading in een elektrische deken niet kunt zien? Bedrading in de deken kan kapot gaan door veel buigen op dezelfde plek. Bewaar daarom een elektrische deken losjes opgerold.

Veilig laden

Batterijen en accu's zijn bij normaal gebruik niet gevaarlijk. Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze te vol geladen worden of als er kortsluiting ontstaat. Dus als u uw telefoon, elektrische fiets of scootmobiel oplaadt let dan hierop:

  • Gebruik alleen de originele lader
  • Laadt alleen overdag op
  • Haal de stekker uit het stopcontact als de accu vol is
  • Laadt op onder een rookmelder op een niet brandbare ondergrond.

Open vuur in huis

Bij elk open vuur in huis, denk aan kaarsen, gelbranders en spiritusbranders komt rook vrij. Naast de brandveiligheid zitten hier ook gezondheidszorgen aan vast. In veel producten zit petroleum en dat kan de lucht vervuilen met fijnstof en koolmonoxide. Let daarom op het volgende:

  • Ventileer voldoende. Zet een luikje, ventilatierooster of raam op een kiertje.
  • Brandt niet te veel kaarsjes of een te grote pit tegelijk.
  • Hang een CO-melder op. Bij weinig tot geen ventilatie kan je een koolmonoxidevergiftiging krijgen.

Veilige schoorsteen

Laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen door een erkend bedrijf. Laat ook uw cv-ketel jaarlijks controleren. Zo voorkomt u brand en te veel CO in de woning.

Stekkerdozen

Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan. Snoeren op de vloer geven risico op struikelen. Dubbele winst als u deze voorkomt!

Hang rookmelders en een CO-melder op

Brand in huis: u moet er niet aan denken! Wist u dat u bij brand maar 3 minuten hebt om te vluchten? Het is dus van levensbelang dat u snel gewaarschuwd wordt. Heeft u op elke verdieping in de vluchtweg een rookmelder hangen? En een paar extra rookmelders op plekken waar eerder brand kan ontstaan helpt ook. Denk aan boven een droger, of bij apparaten (telefoon, tablet, fiets, scootmobiel) die u oplaadt. Als u deze ophangt, denk dan ook aan een CO melder bij de CV-ketel of haard.

Vluchten bij brand

Bedenk hoe u kunt vluchten. Zorg dat er niets is waarover u kunt struikelen op weg naar buiten. Spreek af wie eventuele huisdieren meeneemt. Test hoe snel u buiten staat. Heeft u moeite om snel naar buiten te komen? Vraag buren of ze u kunnen helpen. Zo kunt u rookmelders koppelen aan die van de buren. Dan zijn ze er eerder om u te helpen.

Voor de feestdagen

  • Zet kaarsen in een onbrandbare houder op een vlakke ondergrond. Zet ze uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen of kersttakken.
  • Doof kaarsen als u de ruimte verlaat.
  • Voorkom dat u bij calamiteiten ingesloten raakt: zet een kerstboom gezien vanaf de toegangsdeur in de verste hoek van de kamer
  • Gebruik goedgekeurde verlichting, bijvoorbeeld met KEMA-keur
  • Gebruik alleen onbrandbare slingers of versiering
  • Plaats verlichting die warm wordt nooit in de buurt van brandbare materialen

Wilt u meer veiligheidstips? Kijk op Hollandsmiddenveilig.nl

Deel dit nieuwsbericht