22 mei: Dag van de Biodiversiteit

Impressie van de vlindertelling

22 mei was het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag is door de VN uitgeroepen als een wereldwijde dag van bezinning waarop wordt stilgestaan bij alles wat leeft in de natuur zoals planten, bomen, dieren, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. En hoe onmisbaar dat allemaal is. Vlinders tellen in de Houtkamp Vanuit het Milieu Educatief Centrum gingen we met vrijwilligers op pad om al verschillende soorten vlinders in de Houtkamp te tellen. Tijdens onze vlinderzoektocht, kwamen we 5 soorten vlinders veel tegen. Met stip op 1 stond: Het Bonte Zandoogje. Verder zagen we ook veel de Atalanta, de Citroenvlinder, het Groot Koolwitje en het Geaderd Koolwitje.

Als MEC en gemeente Leiderdorp zetten we ons steeds meer in voor de biodiversiteit en willen we vaker op pad gaan met onze groene partners om soorten te inventariseren.

Weten wat u kunt doen voor biodiversiteit?

Wilt u graag weten wat u kunt doen voor meer biodiversiteit? Wij inspireren u heel graag met 10 tips, waarmee u uw tuin of buurt omtovert tot een fijne plek met veel groen voor kleine en grotere dieren.

  1. Vervang tegels uit uw tuin en vervang door groen: met veel gras, bloeiende planten en bomen wordt het een fijne plek voor insecten en andere dieren. Leiderdorp doet mee met het NK Tegelwippen, u ook?
  2. Heeft u geen tuin? Maak dan een geveltuintje met veel groen. Download op de site van het MEC een brochure over geveltuinen.
  3. Plant inheemse bloemen en planten: ze zijn thuis in ons land en bieden voeding en onderdak aan lokale dieren. Doordat ze gewend zijn aan ons klimaat, hebben ze ook niet veel verzorging nodig. U vindt planten die passen in uw tuin op deze handige plantenzoeker: plantenzoeker.velt.nu
  4. Maak een composthoop: gooi uw keukenafval erop en het wordt voeding voor uw planten. U krijgt niet alleen een betere tuin, maar ook meer beestjes in de grond die de grond lekker los maken en uw planten gezond houden.
  5. Laat een hoekje in uw tuin lekker rommelig zijn, met bladeren en takjes: dat is als een hotel voor egels, vogels en insecten. Ze vinden het er heerlijk.
  6. Zet een waterschaal neer: de dieren in de tuin zullen u dankbaar zijn.
  7. Koop een insectenhotel of maak er eenvoudig zelf een!
  8. Verlicht uw tuin niet teveel ’s nachts: het verstoort het ritme van dieren als vleermuizen en nachtvlinders.
  9. Zet wat huisjes neer en maak wat voederplekjes voor vogels en insecten in de tuin: zo heeft u niet alleen leuk gezelschap, maar helpt u ook met het bestuiven van planten. De dieren houden ongewenste beestjes op een natuurlijke manier op afstand.
  10. En, belangrijk, probeer zo min mogelijk gifstoffen te gebruiken: gewoon ouderwets wieden met de hand werkt vaak prima. Ook zijn er planten die slakken van nature op afstand houden.

Wilt u nog meer tips?

Wilt u graag leren hoe u uw tuin of balkon kunt vergroenen? Of heeft u al hele ervaren groene vingers? Wilt u dat delen met andere Leiderdorpers? Kom naar het nieuwe Groene Spreekuur bij het Milieu Educatief Centrum, elke 2e en 4e vrijdag van de maand. Stel er al uw vragen, ontvang gratis advies en tips en ontmoet buurtgenoten. Samen maken we Leiderdorp zo groener, levendiger en meer biodivers!

Deel dit nieuwsbericht