Er is nog steeds een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en het blijkt noodzakelijk om crisisnoodopvanglocaties langer open te houden. Daarom heeft de gemeenteraad op maandag 19 juni 2023 besloten de crisisnoodopvang te verlengen tot minimaal 1 januari 2025 en uiterlijk 1 juli 2025. Dit betekent dat de asielzoekers tot die datum in de Power City Church blijven. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente om deze verlenging gevraagd.
Crisisnoodopvang
De gemeente Leiderdorp vangt maximaal 100 asielzoekers op in de Power City Church, op de Elisabethhof 5. Het gaat om een groep alleenreizende mannen, die allemaal ouder zijn dan 18 jaar en staan geregistreerd als asielzoeker. Alle asielzoekers komen uit een land dat niet veilig is.
De gemeenteraad heeft op maandag 19 juni 2023 besloten de crisisnoodopvang te verlengen tot minimaal 1 januari 2025 en uiterlijk 1 juli 2025. Op 2 oktober 2024 heeft de gemeente besloten het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) toe te staan maximaal 73 extra asielzoekers tot het einde van het jaar op te vangen in de Power City Church, aan de Elisabethhof 5.
Update
Update acute noodopvang 2 oktober 2024, Zie ook het Nieuwsbericht.
Update crisisnoodopvang 2 november 2023
Update crisisnoodopvang 19 juni 2023
Update crisisnoodopvang 22 mei 2023
Update crisisnoodopvang 3 april 2023
Update crisisnoodopvang 6 maart 2023
Update crisisnoodopvang 30 januari 2023
Update crisisnoodopvang 19 december 2022
Update crisisnoodopvang 14 november 2022
Waarom een opvang?
De gemeenteraad vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren in de aanpak van de opvangcrisis. Raadsleden benoemden dat zij de situatie in Ter Apel onacceptabel vinden. Door in te stemmen met het voorstel kunnen wij als gemeente de vluchtelingen op een respectvolle en humane manier opvangen.
College van burgemeester en wethouders en raadsleden vinden o.a. de veiligheid van de inwoners erg belangrijk. Daarom is het belangrijk dat een aantal zaken goed geregeld is zoals:
- Er is 24 uur per dag, 7 dagen in de week minimaal 1 beveiliger aanwezig.
- Er is 24 uur per dag, 7 dagen in de week een locatiehoofd aanwezig.
- Voor de asielzoekers is dagbesteding geregeld, zodat zij zich niet vervelen.
- Als een asielzoeker zich niet aan de gedragsregels houdt of een incident veroorzaakt, wordt hij direct overgeplaatst naar een andere locatie.
Belangrijke telefoonnummers
Wij vinden de veiligheid van de inwoners erg belangrijk. Daarom hebben we voorwaarden gesteld en zijn er huisregels opgesteld. De voorwaarden vindt u onderaan deze brief. Wilt u een vraag stellen, een melding doen of een klacht indienen? Dat kan op de volgende manieren.
- Bij vragen, meldingen en klachten over of bij de opvanglocatie belt u de veiligheidsregio:
06 25 45 66 87. - Als u de politie wilt spreken, maar er is geen sprake van spoed, belt u 0900 8844.
- Bij een acute en/of levensbedreigende situatie belt u 112.
- Een melding aan de gemeente kunt u doen op verschillende manieren:
Informatiefilm
Tijdens de informatieavond op 11 oktober toonden wij deze informatiefilm.
Veelgestelde vragen
Waarom willen burgemeester en wethouders meewerken aan verlengen?
Daar zijn drie redenen voor:
Verzoek van COA
Het COA vroeg ons om de crisisnoodopvang (CNO) langer open te houden. Het gebouw is echter langer beschikbaar omdat de voorbereiding van de geplande ontwikkeling nog tijd kost. Ook is de verwachting dat de asielopgave toeneemt en er een tekort aan opvangplaatsen komt. De raad heeft besloten de crisisnoodopvang te verlengen tot minimaal 1 januari 2025 en uiterlijk tot 1 juli 2025. Hiermee draagt Leiderdorp wederom en langer bij aan de landelijke opgave taakstelling rondom asielopvang. Er is namelijk afgesproken dat deze CNO meetelt in huidige en toekomstige taakstellingen voor de opvang, zoals de Spreidingswet.
De locatie is langer beschikbaar en al ingericht
De locatie is al ingericht en functioneert als crisisnoodopvanglocatie goed. Ook is de Power City Church langer beschikbaar. Gebruik maken van hetzelfde gebouw is handiger en efficiënter dan een ander gebouw opnieuw inrichten. Ook hoeven de asielzoekers niet weer naar een andere crisisnoodopvanglocatie verplaatst te worden.
De asielzoekers geven aan graag op deze locatie te verblijven. Wel ervaren de asielzoekers grote onzekerheid over hun asielprocedure. De verdere behandeling en beslissing op hun asielverzoek kan echter gelet op de situatie bij de IND nog lange tijd duren. Met veel activiteiten, zoals sport en taalles, wordt zoveel mogelijk aan zinvolle dagbesteding gedaan. Bij een positief besluit worden de kosten, de opvang en de locatie waar mogelijk geoptimaliseerd.
De opvang door VRHM verloopt tot nu toe goed en afspraken en huisregels worden geborgd en gehandhaafd.
De crisisnoodopvang loopt goed en de afspraken en huisregels worden goed nageleefd. We hebben daarom met het COA afgesproken dat VRHM de opvanglocatie tot minimaal 1 januari 2025 en uiterlijk 1 juli 2025 blijft beheren. Bij het verlengen geven wij nagenoeg dezelfde afspraken en dezelfde huisregels mee aan de veiligheidsregio. Zo beperken we eventuele overlast voor de omgeving zo veel mogelijk.
Waarom kunnen asielzoekers niet naar een andere locatie?
Er is nog steeds een tekort aan opvangplekken en andere geschikte opvanglocaties.
Zijn er veel meldingen en incidenten geweest?
Vanuit de omgeving is er tot nu toe geen melding ontvangen die gerelateerd wordt aan de crisisnoodopvang. Op een door de gemeente gedeeld bericht over een oproep voor vrijwilligers is een reactie van een inwoner ontvangen die gerelateerd wordt aan een asielzoeker van de crisisnoodopvang. Dit bericht is gedeeld met de locatiemanagers en daar besproken. Op de locatie zijn wel eens incidenten geweest, maar bij overtreding van de huisregels worden asielzoekers terug gestuurd naar Ter Apel. Bij het verlengen geven wij dezelfde afspraken en huisregels mee aan de veiligheidsregio. Zo beperken we eventuele overlast voor de omgeving zo veel mogelijk.
Waarom een opvang?
De gemeenteraad vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren in de aanpak van de opvangcrisis. Door in te stemmen met het voorstel kunnen wij als gemeente de asielzoekers op een respectvolle en humane manier opvangen.
College van burgemeester en wethouders en raadsleden vinden o.a. de veiligheid van de inwoners erg belangrijk. Daarom is het belangrijk dat een aantal zaken goed geregeld wordt zoals:
- Er is 24 uur per dag, 7 dagen in de week minimaal 1 beveiliger aanwezig.
- Er is 24 uur per dag, 7 dagen in de week een locatiehoofd aanwezig.
- Voor de asielzoekers is dagbesteding geregeld, zodat zij zich niet vervelen.
- Als een asielzoeker zich niet aan de gedragsregels houdt of een incident veroorzaakt, wordt hij direct overgeplaatst naar een andere locatie.
Hoe zit het met de veiligheid op en rond de locatie?
Als gemeente vinden wij de veiligheid van onze inwoners belangrijk.
De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor de veiligheid op en direct rond de opvanglocatie. Als gemeente stellen wij voorwaarden aan de opvang. Bijvoorbeeld:
- Er is 24 uur per dag, 7 dagen in de week minimaal 1 beveiliger aanwezig.
- Er is 24 uur per dag, 7 dagen in de week een locatiehoofd aanwezig.
- Voor de asielzoekers is dagbesteding geregeld, zodat zij zich niet vervelen.
- De asielzoekers moeten zich houden aan de huisregels van de opvanglocatie.
- Als een asielzoeker zich niet aan de huisregels houdt of een incident veroorzaakt, wordt hij direct overgeplaatst.
Daarnaast kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week de politie bellen: 0900 – 8844.
U heeft het vooral over de veiligheid op en rondom de opvanglocatie. Hoe zit dat met de wijdere omgeving?
Daar gelden dezelfde regels als voor alle andere inwoners.
Hoe gaat de gemeente er zorg voor dragen om te bewerkstelligen dat de veiligheid van de mensen in Leiderdorp niet in het geding komt?
Er worden huisregels met betrekking tot veiligheid opgesteld waar de asielzoekers zich aan moeten houden en er worden concrete afspraken gemaakt met het locatiehoofd en beveiliging. De politie en gemeentelijke handhaving zullen ook vaker aanwezig zijn in en om de locatie en aangrenzende wijken. Er geldt een ‘zero tolerance‘ beleid als het gaat om incidenten. Dat betekent dat vluchtelingen na een incident worden overgeplaatst naar een andere locatie.
Hoe gaat de Gemeente Leiderdorp de overlast monitoren en in kaart brengen?
Alle binnengekomen meldingen en incidenten worden geregistreerd en gemonitord. Zowel door politie als gemeente. Hierover is regelmatig afstemming en overleg tussen politie en gemeente.
Welke stappen worden er ondernomen in geval van onveiligheid en overlast?
Als de politie of gemeente een melding ontvangen van overlast of onveiligheid dan zullen zij dit direct onderzoeken en uitlopen. Er zijn huisregels maar ook afspraken rondom gedrag buiten de locatie.
Bij directe onveiligheid of gevaar kunt u zelf het beste de politie bellen. 112 voor nood of spoed. 0900-8844 voor politie (geen spoed). U kunt ook altijd uw wijkagent benaderen. Overlast en incidenten kunt u ook altijd aan de gemeente melden. Dat kan door een melding te maken op de website www.leiderdorp.nl of te bellen naar 071 54 58 500.
Waarom is er 24/7 beveiliging aanwezig?
Omdat op een dergelijke locatie altijd BHV, medisch en beveiligingspersoneel vereist is. Daarnaast wil de gemeente dat er voldoende beveiligingspersoneel aanwezig is voor naleving van de huisregels.
Wat zijn de huisregels?
In dit document vindt u de huisregels van de crisisnoodopvanglocatie.
Hoe communiceert de gemeente met de inwoners?
De website van de gemeente is actueel voorzien van een veelgestelde vragen rubriek en daar publiceren wij waar nodig persberichten. Ook plaatsen wij informatie op andere gemeentelijke kanalen (Gemeente aan Huis, nieuwsbrief en social media).
Hoe wordt onrust voorkomen?
Door voldoende en zinvolle dagbesteding te bieden proberen we te voorkomen dat de mensen zich gaan vervelen. Daarnaast moeten zij zich aan gedragsregels houden en is er beveiliging aanwezig.
Waarom komen er alleenreizende mannen? Kunnen er geen gezinnen komen?
- Als gemeente hebben wij geen keuze in de mensen die hierheen komen. Het COA zorgt ervoor dat de groep homogeen is. In dit geval betekent het dat het gaat om alleenreizende mannen van 18 jaar en ouder die uit een land komen dat niet veilig is.
- Er zitten geen zogenaamde ‘veiligelanders’ tussen de op te vangen asielzoekers in Leiderdorp. Het gaat dus om vluchtelingen die al zijn geregistreerd en in een aanvraagprocedure verkeren.
Komen de gezinnen van de families erachteraan?
Het gaat om alleenreizende mannen. De familiaire status van deze mannen is niet bekend.
Hoe komt de locatie eruit te zien?
Wij zetten in op respectvolle en menswaardige opvang. Op de begane grond in de grote zaal van het gebouw zijn aparte ruimtes met daarin bedden ingericht. De asielzoekers kunnen gebruik maken van de toiletten die in het gebouw aanwezig zijn. Buiten het gebouw op het parkeerterrein zijn douches die overdekt bereikbaar zijn.
Hoeven we nu geen Oekraïense vluchtelingen meer op te vangen?
De taakstelling om Oekraïense vluchtelingen op te nemen blijft staan. We moeten dus nog steeds Oekraïense vluchtelingen opvangen.
Is er voldoende capaciteit vanuit de gemeente om alles te regelen?
De gemeente faciliteert en brengt verschillende partijen samen om ook deze opgave het hoofd te bieden. Daardoor zullen andere taken mogelijk op een ander moment moeten worden uitgevoerd of verschoven in de planning. Dit gaat waar nodig in overleg met het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.
Kan ik iets doen om te helpen?
Als u een idee heeft, kunt u dit sturen naar info@leiderdorp.nl.