Zicht hebben en zichtbaar zijn is belangrijk in het verkeer!

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. De dagen worden al weer korter. Ook gaan we ’s morgens al weer in het donker op pad en in de avond gaan we vaker in het donker de weg op. Als het dan ook nog regent is goed zichtbaar zijn en zicht hebben extra belangrijk. Samen kunnen we hier iets aan doen, doet u mee?

Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het verplicht verlichting aan te hebben. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan. Deze mag u in plaats van op uw fiets ook vastmaken aan uw kleding of op uw tas. Dit mag alleen op het bovenlichaam. Het bevestigen van lampjes op je hoofd, armen of benen is dus niet toegestaan. Vaste fietsverlichting heeft echter veel voordelen boven losse lampjes.

Staat de straatverlichting aan?
Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht. Bij regen, schemering en in het donker valt felle of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.

Voor automobilisten gelden veel regels voor het gebruik van de verlichting. In het donker moet u uw autoverlichting gebruiken. Maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door mist. Verder zijn de volgende regels belangrijk:
• Dimlicht
Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden. Branden de dimlichten en mistlichten aan de voorkant van de auto tegelijk? Dan bestaat de kans dat de weerspiegeling van uw eigen dimlicht u verblindt.
• Groot licht
Groot licht mag u in het donker gebruiken, als u geen tegenligger tegenkomt. Als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden. U mag groot licht binnen en buiten de bebouwde kom gebruiken.
• Mistlicht
Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter is bij mist of sneeuwval. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.
• Achterlichten
De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.
• Derde remlicht
Is uw auto van na 30 september 2001? Dan moet
uw auto een derde rood remlicht hebben.

Verkeerd afgestelde verlichting kan verblinden
Als de verlichting van uw auto verkeerd afgesteld staat, kan die andere weggebruikers verblinden. Daardoor ontstaan mogelijk gevaarlijke situaties. De eigenaar van een auto is verantwoordelijk voor een goede afstelling van de lampen.

Rijd rustiger als het regent
Voor zowel fietsers als automobilisten is het belangrijk om op je snelheid te letten als het regent. Door het natte wegdek heeft u al snel een langere remweg. Dat kan uiteraard ernstige gevolgen hebben als u te hard rijdt. Maar ook als u te weinig afstand houdt tot uw voorligger. Verminder daarom uw snelheid en houd afstand tot andere weggebruikers. Dit om in alle situaties goede veiligheid te garanderen.

Over het algemeen is het als het regent ook donkerder. Het is daarom belangrijk om uw lichten aan te doen, om goed te zien en gezien te worden.

Deel dit nieuwsbericht