We maaien de kruidenrijke bermen voor een bloeiende nazomer

Foto van uitgebloeide kruidenrijke berm langs de Dwarswatering

Foto van uitgebloeide kruidenrijke berm langs de Dwarswatering

Eerder vertelden we dat we in de gemeente gefaseerd maaien. Dit doen we omdat het beter is voor de insecten om niet alle bermen in één keer te maaien. In juni zijn de ruige bermen gemaaid en nu zijn we gestart met het maaien van de kruiden- en bloemrijke bermen. We maaien deze bermen nu, zodat er meer licht op de bodem komt. In combinatie met vocht en warmte zorgt dit ervoor dat zaden ontkiemen en rozetten opnieuw uitlopen. Hierdoor stimuleren we een tweede bloeironde in de nazomer wat goed is voor bijen.

Dorre bermen 

De meeste vegetatie is al even uitgebloeid, waardoor sommige bermen er wat dor uitzagen. Het is belangrijk dat de planten genoeg tijd krijgen om goede zaden te vormen. Daardoor zorgen we ervoor dat we de kruiden en bloemen behouden.

Na het maaien

Na het maaien laten we het maaisel een tijdje liggen zodat de gevormde zaden die nog niet zijn uitgevallen zich alsnog kunnen verspreiden.

Het maaisel wordt vervolgens verzameld en afgevoerd. Dan krijgt het een nieuwe bestemming. Wist u bijvoorbeeld dat een deel van het maaisel van deze kruidenrijke bermen door de aannemer wordt geleverd aan een boer in de omgeving? Die boer voert het maaisel weer aan zijn dieren. Net zoals tijdens het maaien van de ruige bermen laten we ook nu weer, daar waar het kan, nog bloeiende kruiden staan. Deze stukken zorgen ook weer voor extra schuil- en voedselgelegenheid voor allerlei soorten insecten.

Deel dit nieuwsbericht