In onze regio, Hollands Midden, hebben we gebieden waar door droogte natuurbranden kunnen plaatsvinden. Het is al langere tijd droog in de natuur. Hierdoor wordt de kans groter dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert. Ook vragen we u om extra op te letten om de gevolgen van een natuurbrand te voorkomen of te beperken. Meer informatie vindt u op www.hollandsmiddenveilig.nl/natuurbrand.
Hoe voorkomt u brand?
• Let op waar u uw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden. Als u dan in hoog, droog gras parkeert, kan dat voor een natuurbrand zorgen.
• Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Bijvoorbeeld een glazen fles kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand zetten.
• Houdt u aan de regels van het gebied als u wilt genieten van een barbecue, kampvuur of vuurkorf. Let op: er zijn 's zomers gebieden waar u dit niet mag doen.
• Parkeer niet op bospaden of toegangswegen; brandweervoertuigen moeten er altijd kunnen rijden.
• Wees extra alert als u op een heideveld of in een dennenbos bent. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.
• Rook liever niet in natuurgebieden. Rookt u toch, maak uw sigaret dan goed uit voor u hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet u zich daar uiteraard aan houden.
Wat te doen bij natuurbrand?
Allereerst moet u denken aan uw eigen veiligheid. Vlucht naar een openbare en veilig plek. Wanneer u veilig bent belt u 112. Beschrijf de locatie zo goed mogelijk en geef herkenningspunten door. Volg aanwijzingen van de hulpverleners op.