Voorkom brand en vier veilig de feestdagen

Rookmelders voorkomen dat een beginnende brand groot wordt. Weet u hoe u brand kunt voorkomen? Wij geven u hier eenvoudige tips waarmee u de feestdagen veiliger viert.

Elektrische apparaten


Elektrische apparaten worden warm. Als er te veel warmte ontstaat kan de oververhittingbrand veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer er stof in het apparaat zit of het apparaat of snoerbeschadigd is.

  • Doe in deze periode uw kerstverlichting uit wanneer u weggaat of gaat slapen.
  • Plaats (feest)verlichting niet in de buurt van licht ontvlambare materialen.
  • Doof kaarsen wanneer u een ruimte verlaat.

Veilig laden


U kunt telefoons, laptops, fietsaccu’s en andere batterijen het beste opgeladen als u wakkerbent. Want wanneer u slaapt werkt uw neus niet en ruikt u de beginnende brand niet.

  • Als u overdag oplaadt, merkt u het tijdig op als de accu oververhit raakt of vlam vat. Het is daarnaast verstandig om de stekker meteen uit het stopcontact te halen als uw telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen.
  • Laad op, op een harde ondergrond. Zo kan de accu of batterij goed zijn warmte kwijt en verkleint u de kans op een beginnende brand. Hetzelfde geldt ook voor de laders van bijvoorbeeld elektrische fietsen, een scootmobiel, step of hoverboard.
  • Gaat u langer weg? Trek dan zo veel mogelijk stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact. Hiermee voorkomt u brand, sluipstroom en bespaart u energie.

Wasdroger


Een wasdroger wordt warm tijdens gebruik, omdat er kleding in zit is een droger vaak ook stoffig. Stof en hitte is geen goede combinatie indien u brand wilt voorkomen.

  • Zet de droger alleen aan als u thuis en wakker bent.
  • Maak na iedere droogbeurt de filters schoon.

Als u dan ook nog een rookmelder boven de droger hangt, doet u het top. U wordt dan snel gewaarschuwd als het toch mis gaat. Wilt u meer brandrisico’s verminderen? Doe de woningcheck. Dit kan op www.brandweer.nl/onderwerpen/woningcheck/

 

Deel dit nieuwsbericht