Veilig rijden in het verkeer

 Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag.

De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. Zicht, zichtbaarheid, weersomstandigheden en verkeersregels. Allemaal factoren die van invloed zijn op verkeersveiligheid. Past u ook uw gedrag aan op de omstandigheden en volgt u de verkeersregels? Hiermee vergroten we niet alleen de veiligheid voor ons zelf. Maar ook de veiligheid voor andere verkeersdeelnemers. Alleen samen bewegen we ons veilig in het verkeer. Doet u ook mee?

Geef voorrang aan bestuurders van rechts!

Staan er bij een kruising geen verkeersborden of -tekens? Dan geldt de regel dat bestuurders van rechts voorrang hebben. Sinds 1 mei 2001 is een fietser een bestuurder. Sindsdien gelden voor hen dezelfde verkeersregels als voor andere bestuurders. Staan er geen verkeersborden en/of verkeerstekens bij een kruising? Dan moet u ook aan fietsers voorrang geven wanneer zij van rechts komen. Soms lijkt het of de ene weg belangrijker is dan de andere. Bijvoorbeeld een weg in asfalt kruist een weg in klinkers. Maar ook een aansluiting van een vrij liggend fietspad met een weg waar ook auto’s rijden. Let dan bij een kruising extra op of er verkeersborden en/of verkeerstekens zijn. Zijn die er niet? Dan geldt de regel: geef voorrang aan bestuurders van rechts. Dus ook aan de fietser. Houd er rekening mee dat wegmarkering niet altijd meer zichtbaar is als er sneeuw ligt.

Tips bij rijden onder winterse omstandigheden

De donkere en koude wintermaanden vragen om aanpassing van ons gedrag in het verkeer. Nog even de tips op een rijtje:

  • Zicht: maak alle ramen sneeuw- en ijsvrij. Haal ook zoveel mogelijk sneeuw van het dak van uw auto;
  • Verlichting: controleer de lampen van auto of fiets regelmatig. Gebruik deze ook zodra dit nodig is. Denk er bij mist aan dat u de dimlichten van de auto. Deze moet u meestal handmatig aanzetten.
  • Zichtbaarheid: zorg voor reflectiemateriaal op kleding en (fiets)tassen. Maak eventueel extra lampjes vast op jas en/of rugtas. Ook belangrijk voor voetgangers.
  • Snelheid: rijd rustiger en houd meer afstand. Doe dit zeker bij mist, gladheid en sneeuw. Stuur rustig in de bocht en rem gelijkmatig;
  • Reistijd: deze kan langer zijn dan u gewend bent. Vertrek niet te laat, maar neem de tijd;
  • BOB en MONO: rijdt alcohol vrij. Een mocktail kan ook heel feestelijk zijn. Zet de mobiele telefoon in een houder. Stel ook navigatie en automatisch antwoorden in voor u gaat rijden. Of laat de telefoon gewoon in uw tas of jaszak.
Deel dit nieuwsbericht