Sluitende begroting 2025 door bezuinigingen, geringe lastenverhoging en inzet reserves

Met de aanbieding van de programmabegroting 2025 aan de gemeenteraad legt het college een betrouwbaar en degelijk financieel plaatje neer om het beleid uit het coalitieakkoord voort te zetten. De aanbieding van de begroting gaat vergezeld met een zogeheten midterm review waarin het college ingaat op de voortgang van het coalitieakkoord 2022-2026. De gemeenteraad besluit over de programmabegroting op 8 november 2024.

Wethouder Daan Binnendijk: “Deze sluitende begroting geeft vertrouwen in de toekomst. We zorgen dat we er zijn voor de inwoners van Leiderdorp. Ondanks enkele bezuinigingen, investeren we ook. Onder andere in de energietransitie, het bibliotheekwerk en in het helpen van mensen met een laag inkomen die moeite hebben met rondkomen.” 

Solide begroting

Het is gelukt om een solide begroting voor 2025 en meerjarenraming voor 2026 tot en met 2028 te presenteren. Ondanks de financiële tekorten als gevolg van de bezuinigingen die de Rijksoverheid toepast op alle gemeenten. In Leiderdorp gaat dit om een korting van 2 miljoen euro. Er is kritisch gekeken naar de eigen uitgaven en gesneden waar kon zoals vastgelegd in de kadernota. Bovendien zet het college in een periode van 4 jaar ruim 6 miljoen van de algemene reserves in en stijgen de lasten licht door een combinatie van het vervallen van de heffingskorting afvalstoffen en een verhoging van de OZB met 5% om tot een sluitende begroting 2025 en meerjarenraming te komen. De begroting bevat ook extra investeringen op verschillende beleidsvelden. Het meest binnen het sociale domein en duurzaamheid. 

Nieuw beleid

Het college stelt voor om een armoedefunctionaris aan te stellen om een brug te slaan tussen mensen met inkomensproblemen, hulporganisaties en de gemeente. Ook wil het college meer geld besteden aan het bibliotheekwerk. Daarnaast investeert het college o.a. in de doorontwikkeling van het duurzaamheidscentrum, halveren de tarieven voor evenementenvergunningen en is er meer geld beschikbaar voor (sociale) woningbouwprojecten met een onrendabele top. De energietransitie neemt vanaf 2025 een vlucht. Daarom zet het college € 500.000 in op lokale en regionale samenwerking rondom warmtenetten, duurzame opwek en (oplossingen voor) netcongestie. 

Midterm review

In de midterm review beoordeelt het college hoe het staat met de uitvoering van zijn ambities uit het coalitieakkoord. Het ligt op schema met de uitvoering van de provinciale woningbouwraming, er is een daling bijstandsuitkeringsgerechtigden van 2%, wachtlijsten bij Incluzio zijn weggewerkt en dienstverlening is beter beoordeeld, en er is sinds de start van de duurzaamheidsagenda (2017) een verdubbeling van de opwek uit zonne-energie gerealiseerd. Uiteraard zijn er ook zaken die echt nog extra aandacht behoeven. Zo blijft de afname van het restafval met 167 kg per inwoner achter bij de norm (het doel). Met campagnes zetten we in op een stevige reductie.

Deel dit nieuwsbericht