Samen veilig op de fiets

Jaarlijks zijn er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17
mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veelongelukken komen door menselijk gedrag. Jonge kinderen fietsen niet altijd zelf. Ze zitten voor- of achterop de fiets. Oudere kinderen, jongeren en volwassenen zitten soms bij een ander achter op de fiets. Hierbij lopen zij risico om gewond te raken. Samen kunnen we dit risico
verkleinen. Doet u mee?

Jonge kinderen en baby’s
Nederlanders vervoeren van alles op de fiets. Van kinderen tot grote spullen. Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de fiets mee als ze een veilig zitten. Dit is met  voldoende steun voor rug, handen en voeten. Vaak is dit in een stoeltje. Baby’s meenemen op de fiets vraagt extra aandacht. Zeker een kindje dat nog niet zelf rechtop kan zitten, is erg kwetsbaar.

Grotere kinderen
Grotere kinderen zitten gelukkig meestal in een kinderzitje. Maar vaak met de voeten los. Hierdoor kunnen deze tussen de spaken komen. Dit gebeurt gemiddeld bij 6 kinderen per dag en kan nare gevolgen hebben. Botbreuken en andere schade kunnen hierdoor
ontstaan. Het is zelfs een van de belangrijkste verkeersongevallen waarmee kinderen op de spoedeisende hulp komen. Een kinderzitje moet daarom een stevige plastic plaat tussen voet/been en spaken hebben.

Scholieren
De meeste scholieren gaan met de fiets naar school. Zij hebben meestal genoeg verkeerservaring, Toch is fietsen met een zware boekentas anders. Zorg dat deze ook veilig mee gaat, als rugtas of stevig vast op de bagagedrager.

Jongeren en volwassenen
Ook voor jongeren en volwassenen is het belangrijk om op te letten
wanneer zij achterop springen. De fietser kan gaan slingeren en daardoor omvallen. Een losse jas kan tussen de spaken komen. Ook steken voeten verder uit dan verwacht.

Deel dit nieuwsbericht