Positieve afsluiting jaarstukken 2022

1,5 miljoen naar reserve voor mindere tijden

Op maandag 3 juli heeft de gemeenteraad de jaarstukken over 2022 vastgesteld. Door verschillende meevallers is 2022 afgesloten met een overschot van 3,7 miljoen euro. Daarvan wordt 1,5 miljoen toegevoegd aan de Algemene Reserve, met het oog op de onzekere financiële vooruitzichten voor de jaren ná 2025.

Met de jaarstukken legt de gemeente jaarlijks verantwoording af over de behaalde resultaten en de besteding van middelen. De jaarstukken bestaan uit een jaarrekening en een jaarverslag. In het jaarverslag wordt door het college van burgemeester en wethouders financiële verantwoording afgelegd over de manier waarop de gemeente het geld in dat begrotingsjaar heeft uitgegeven.

2022, een bijzonder jaar

Het jaar 2022 was in veel opzichten een bijzonder jaar. In het voorjaar brak in Oekraïne oorlog uit. Naast het capaciteitsprobleem dat er al was bij het COA, kwam ook een grote stroom vluchtelingen vanuit Oekraïne op gang. Leiderdorp nam in dit jaar volop verantwoordelijkheid met de opvang van ruim 120 Oekraïense vluchtelingen en daarnaast 100 asielzoekers in een crisisnoodopvang. Niet lang na het uitbreken van deze nieuwe vluchtelingencrisis was energiearmoede een nieuw gevolg van deze oorlog. Steeds meer mensen - minima, maar ook mensen met lagere middeninkomens - kwamen in de problemen als gevolg van de infl atie en sterk stijgende energieprijzen en schaarste op andere terreinen. Wethouder financiën Daan Binnendijk: “Deze ontwikkelingen zijn van invloed geweest op de besteding van de gemeentelijke middelen. Niet alles wat we uitgaven stond in de planning en niet alles wat in de planning stond is uitgevoerd. Ondanks de omstandigheden zijn er op veel vlakken goede resultaten geboekt en daar mogen we echt heel tevreden mee zijn.”

Verschillende meevallers

Het jaar 2022 is in financiële zin positief afgesloten met een overschot van € 3,7 miljoen. Op het maatschappelijk domein bleef € 0,3 mln. over, op het fysiek domein € 0,8 mln. en voor bestuur en organisatie was de meevaller € 1,0 mln. Op overhead is € 0,4 mln. minder uitgegeven dan begroot. Op de algemene dekkingsmiddelen is een voordeel van € 1,2 mln. gerealiseerd.

Uitgesteld werk naar 2023 en storting in Algemene Reserve

Van dit positieve resultaat wordt € 0,7 mln. in 2023 ingezet om taken die zijn doorgeschoven alsnog uit te voeren. Er gaat € 1,5 mln. naar reserves. Die storting komt voor 1,2 mln. in de plaats van een storting die eigenlijk in 2025 zou plaatsvinden. Het restant van € 1,5 wordt toegevoegd aan de algemene reserve met het oog op de slechte financiële vooruitzichten voor de jaren ná 2025.

Jaarstukken inzien

De jaarstukken zijn te vinden op de gemeentelijke website.

Deel dit nieuwsbericht