Persconferentie netcongestie: wat betekent dit voor Leiderdorp?

Op 18 oktober was er een gezamenlijke persconferentie van minister Jetten en Netbeheer Nederland. Deze briefing ging over de ontwikkeling van netcongestie in Nederland. Netcongestie is te omschrijven als filevorming is op het electriciteitsnet. Er is sprake van netcongestie als de vraag naar transport van elektriciteit (zowel bij de aanbieder als de afnemer) groter is dan de transportcapaciteit van het net. In Nederland neemt de vraag naar elektriciteit snel toe. Bijvoorbeeld door zonnepanelen en elektrische auto’s. Daardoor ontstaat er op sommige plekken netcongestie. Als er meer stroom wordt gevraagd dan het elektriciteitsnet aan kan, kunnen er tijdens de piekmomenten stroomstoringen ontstaan.

In de brief van 18 oktober aan de Tweede Kamer laat minister Jetten het volgende weten:

“Voor kleinverbruikers zoals huishoudens, laadpalen en kleine bedrijven is de situatie anders dan voor grootverbruikers. In de meeste provincies is op dit moment nog voldoende ruimte op de landelijke hoogspanningsnetten en op de regionale middenspanningsnetten gereserveerd voor de groei van het elektriciteitsverbruik van kleinverbruikers en dus voor verduurzaming van woningen, auto’s en bedrijven. Specifiek in Flevoland (met uitzondering van de Noordoostpolder), Gelderland en Utrecht wordt de gereserveerde ruimte vanaf 2026 overschreden door knelpunten op de landelijke en regionale netten en moeten er maatregelen worden getroffen. Voor het eerst kunnen daardoor ook kleinverbruikers, zoals huishoudens en het mkb, worden geraakt in de Flevopolder en de provincies Gelderland en Utrecht.”

Geen invloed op situatie voor kleinverbruikers in Leiderdorp

Holland Rijnland is een van de regio’s waar deze congestie op hoogspanningsniveau nog niet speelt. Het nieuws uit het persbericht verandert de huidige situatie in Leiderdorp dus niet. Er is in Leiderdorp nog voldoende capaciteit voor kleinverbruikers en nieuwe woningen in Leiderdorp kunnen zonder problemen op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Situatie grootverbruikers

In Leiderdorp is er wel al langer sprake van netcongestie voor grootverbruikers. Dit  betekent dat er voor bijvoorbeeld bedrijven geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen of uitbreidingen, behalve wanneer het bedrijf tijdens piekmomenten minder elektriciteit afneemt. Geen ruimte betekent dat bedrijven op een wachtlijst komen en pas aangesloten kunnen worden als het net uitgebreid wordt, of als het net op grote schaal flexibeler gebruikt gaat worden.

Onderzoek Tennet

De beheerder van het elektriciteitsnet Tennet, toonde tijdens de persconferentie hoe de situatie is in o.a. Zuid-Holland. Meer over dat onderzoek leest u vanaf donderdag 19 oktober terug op de website van TenneT

 

Deel dit nieuwsbericht