Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag.
De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. Rijden onder invloed en afleiding zorgen ervoor dat we minder alert reageren. Dit kan ongunstig zijn voor de verkeersveiligheid. Zeker in combinatie met de donkere dagen en winterse omstandigheden. Door ons gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de verkeersregels te volgen, vergroten we de veiligheid. Niet alleen voor ons zelf, maar ook voor andere verkeersdeelnemers. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?
Winter BOB
December is een maand vol gezelligheid. Sinterklaasfeest, de Kerstdagen en eindejaars-bijeenkomsten. Gelegenheden waarbij een drankje niet ontbreekt. Vaak is dit een drankje met alcohol. Rijden met teveel alcohol op is wettelijk verboden. Ook op de fiets. Op een e-bike is dit als fietser extra gevaarlijk omdat u harder rijdt. Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken als u gaat rijden of fietsen. Dit is veiliger voor uzelf en voor het overige verkeer. De strafbare grens ligt bij een alcoholpromillage van 0,5. Voor beginnende bestuurders is dit lager. Dit is dan namelijk 0,2 promille. De hoogte van de boete hangt af van de hoogte van het gemeente promillage. De boete begint bij 300 euro. Ook kunt u uw rijbewijs (tijdelijk) kwijtraken. En u kunt op cursus gestuurd worden.
Met deze handige tips helpen wij u veilig op weg:
- Regel een BOB
Gaat u op pad? Spreek dan vooraf af wie de BOB is. Rijdt u alleen ergens heen? Dan bent u natuurlijk zelf de BOB.
- Bent u BOB? Zeg het hardop!
Laat anderen weten dat u de BOB bent. U moet nog rijden en drinkt daarom niet. Zeg het hardop. Dit maakt het voor anderen meteen duidelijk. Ook helpt het u om de verleiding te weerstaan om toch één drankje te nemen.
- Ondersteun de BOB
Krijgt u een BOB op visite of bobt uw vriend of vriendin? Verras de BOB dan eens met alcoholvrije alternatieven. Zo zijn er de Belgische Bobtails of andere feestelijke alcoholvrije drankjes.
Zone-borden, hoe zit het ook al weer?
Soms is er een verkeersregel voor een aantal aaneengesloten straten. De maatregel wordt dan niet in elke straat apart aangegeven, maar alleen aan het begin van de zone. De maatregel geldt dan totdat u een bord passeert wat het einde van de regel aangeeft. Het bekendste voorbeeld hiervan is de 30 km/u-zone. Tot het passeren van een bord dat het einde van de zone aangeeft, is de maximumsnelheid voor gemotoriseerd verkeer 30 km/u. Vaak is op kruisingen de voorrang niet geregeld met verkeersborden. Dan geldt dus de algemene maatregel: geef voorrang aan bestuurders van rechts.
Bij de Santhorst vindt u een andere zone. Hier geldt namelijk een parkeerschijfzone. Dit betekent dat u alleen nog mag parkeren in de aangegeven parkeervakken. Staat bij deze parkeervakken een blauwe lijn? Dan mag u hier maar een beperkte tijd parkeren en moet u de parkeerschijf gebruiken.