Onderzoek naar primaire banen Schiphol

In 2023 en 2024 is door diverse partijen in Zuid- en Noord-Holland samengewerkt aan een onderzoek. Deze partijen zijn betrokken bij de overlast rondom de primaire banen van Schiphol. Het doel van het onderzoek is om de overlast in de regio’s onder de Kaag- en Polderbaan in beeld te brengen en mogelijke oplossingen te bepalen. Leiderdorp is één van de gemeenten die betrokken is bij het onderzoek.

Mogelijke oplossingen


Samen met verschillende bewonersorganisaties zijn dertien aandachtspunten over geluidsoverlast en twintig mogelijke oplossingen bepaald. Deze mogelijk oplossingen kunnen overlast verminderen. Voorbeelden van de mogelijke oplossingen zijn het tegenhouden van lawaaiige vliegtuigen, nachtvluchten en het aanpassen van de vlieghoogte.

Nog veel te doen


In gesprekken met verschillende partijen worden mogelijke oplossingen uit het onderzoek onder de aandacht gebracht. Zo zijn er gesprekken gevoerd met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland. De mogelijke oplossingen worden meegenomen in de uitwerking van de diverse programma’s. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het Minder Hinder Schiphol programma.
Met het onderzoek worden de problemen onder de primaire banen bevestigd. Het onderzoek laat zien dat er nog veel te doen is om overlast voor de omwonenden te verminderen. Het onderzoek is dan wel afgerond, maar het werk gaat verder!

Deel dit nieuwsbericht