Nieuwe regels vrijstelling giften in de bijstand

Foto met spaarpot en rekenmachine

Gemeente Leiderdorp verhoogt de vrijstelling voor giften in de bijstand van €1.200 naar €1.800. Ook zijn er nieuwe regels voor het omgaan met vergoedingen voor zowel materiële als immateriële schade bij een bijstandsuitkering. Als u een bijstandsuitkering ontvangt, kunt u vanaf nu tot €1.800 per jaar aan giften ontvangen zonder dat dit invloed heeft op uw uitkering. Dit geldt voor giften zoals verjaardagsgeld, boodschappen of financiële steun van bijvoorbeeld familie. Het is belangrijk dat u bijhoudt hoeveel u ontvangt. Als het bedrag aan giften hoger is dan €1.800, moet u dit melden bij uw contactpersoon van Werk en Inkomen.

Nieuwe regels schadevergoedingen

Verder zijn er nieuwe regels voor het omgaan met vergoedingen. Materiële schadevergoeding (schade aan spullen) wordt niet meegerekend als u deze gebruikt om de schade te herstellen. Gebruikt u het niet om de schade te repareren, dan wordt het gezien als vermogen. Een vergoeding voor inkomstenverlies telt als inkomen en wordt verrekend met uw uitkering.

Bij immateriële schadevergoeding wordt per geval beoordeeld of de vergoeding meegerekend wordt. Belangrijke factoren bij deze beoordeling zijn de hoogte van de vergoeding en de reden waarvoor de schadevergoeding wordt gegeven. Het maakt hierbij uit of de vergoeding bedoeld is voor bijvoorbeeld het dekken van kosten of het verlies van inkomsten.

Meer steun

Met deze aanpassing krijgt u meer ruimte om financiële steun te ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor uw uitkering. De nieuwe regels zijn er om mensen die bijstand ontvangen beter te helpen. De regels gelden vanaf heden.

Vragen

Heeft u vragen over wat deze wijziging voor u betekent? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Werk en Inkomen voor meer informatie. U kunt uw contactpersoon bereiken op werkdagen via telefoonnummer 14071 (keuze 1).

Deel dit nieuwsbericht