Maaien ruige bermen

In onze gemeente voeren we het maaien gefaseerd uit. Dit betekent dat we niet alle bermen overal in één keer maaien en op plekken waar het kan ook stukken laten staan. Dit doen we omdat het gefaseerd maaien beter is voor de insecten.

Wanneer we beginnen met maaien wordt bepaald door de groei van de grassen, kruiden en bloemen en kan daarom ieder jaar net anders zijn. Hoe hard alles groeit wordt bepaald door het weer: is het in het vroege voorjaar warm en vochtig dan moeten we meestal eerder maaien dan wanneer het langer kouder blijft. In Leiderdorp maken we onderscheid tussen ruige bermen en kruiden- en bloemrijke bermen. In ruige bermen groeien vooral gras en riet en weinig soorten kruiden of bloemen. In kruiden- en bloemrijke bermen groeien juist verschillende soorten kruiden.

De ruige bermen maaien we daarom eerder en soms ook vaker dan kruiden- en bloemrijke bermen. Dit doen we omdat dit ervoor kan zorgen dat er meer verschillende soorten een kans krijgen om er te groeien. Binnenkort starten we met het maaien van de ruige bermen, en ongeveer een maand later starten we met het maaien van de kruiden- en bloemrijke bermen. Aan het einde van de zomer worden deze maairondes nog een keer uitgevoerd.

Deel dit nieuwsbericht