Lintjesregen 2025

Op vrijdag 25 april zijn in Leiderdorp door het college van burgemeester en wethouders maar liefst zes Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In Nederland zijn er zo’n 3.425 onderscheidingen uitgereikt, twee jaar geleden waren dit er 2.830. Er lijkt een opwaartse trend. Dat geldt ook in Leiderdorp; vorig jaar waren er twee Koninklijke onderscheidingen.

In Leiderdorp zijn er tijdens de traditionele Lintjesregen op het gemeentehuis zes onderscheidingen uitgereikt. Twee dorpsgenoten kregen de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ en vier ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. De volgende Leiderdorpers kregen een onderscheiding:

  • De heer Tiddo Bresters  Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • Mevrouw Nicole Donkel  Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • Mevrouw Loes van Groningen  Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • De heer Masoudullah Niazi Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • Mevrouw Christel Swen Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • De heer Ronald Vermeulen Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hier vinden jullie meer informatie over de personen die een Koninklijke onderscheiding kregen.

Welke onderscheidingen zijn er?

Vaak is de vrijwilligersinzet binnen één gemeente, bijvoorbeeld voor de plaatselijke sportclub of een cliëntenraad. In dat geval wordt meestal de graad ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’ toegekend. Als de inzet groter wordt door het bereik van een groter aantal personen en de inzet de gemeentegrens overstijgt, dan worden andere graden toegekend, zoals ridder, officier of hogere riddergraden. Iedereen die vandaag een onderscheiding krijgt, wordt ‘geridderd’, maar er zijn dus verschillende (ridder)graden. Burgemeester Tjarda Struik: “Weet dat welke graad u ook mag ontvangen, de dankbaarheid van Nederland en Leiderdorp, die ik mag overbrengen namens Zijne Majesteit de Koning, voor ieder van u een onschatbare waarde heeft.” 

Waarom worden mensen genomineerd voor een lintje? 

Een Koninklijke onderscheiding is er voor mensen die zich op een uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de samenleving. Zoals vrijwilligers die zich langdurig inzetten op het gebied van sport, cultuur, religieus leven, integratie, natuur of pleegzorg. Of mensen die hele bijzondere prestaties ten behoeve van de samenleving hebben geleverd in hun betaalde baan of een nevenfunctie. Ongeveer 85 procent van de decorandi  wordt voorgedragen vanwege langdurige vrijwillige verdiensten. Nederland is Europees kampioen vrijwilligerswerk volgens het CBS en dat zie je terug in de Koninklijke onderscheidingen. Voor het eerst krijgt de Lintjesregen in 2025 daarom dit landelijk thema mee: ‘Nederland verdient een lintje!’ 

Deel dit nieuwsbericht