Jonge bomen krijgen water

Er is al ruim een maand geen regen gevallen. Daarom geven we bomen die afgelopen najaar en dit voorjaar zijn geplant, water. Jonge bomen hebben korte wortels. Ze komen daardoor nog niet bij het grondwater. Zolang het droog weer blijft, houden we ze in de gaten. We geven extra water, ook wanneer er buitjes vallen. Die leveren meestal niet genoeg water voor de jonge aanplant.

Zelf geen water geven


Het is belangrijk dat u zelf een jonge boom bij u in de straat geen water geeft. Een jonge boom kan namelijk ook te veel water krijgen. Dat is slecht voor de wortels van de boom.


Oudere bomen


Oudere bomen geven we geen water. Zij hebben wortels die diep in de grond groeien en bij het grondwater kunnen komen.


Bladverlies


Een boom kan door de warmte (een deel van) zijn blaadjes laten vallen. Dit doet hij omdat via de blaadjes water verdampt. Door blaadjes te laten vallen, verdampt er minder en kan dat water naar belangrijkere delen van de boom. Wanneer het weer genoeg regent, maakt de boom deze zomer soms weer nieuwe blaadjes aan.


Maaien


Vanwege de droogte zijn we gestopt met het maaien van gazons. Op veel plekken zien die er nu geel uit. Zodra het minder warm wordt en meer gaat regenen, zijn ze snel weer groen.


Tips voor uw tuin


Ook de planten in uw tuin hebben last van de droogte. U kunt ze helpen met de volgende tips.


1. Geef water direct op de bodem
Het water komt dan bij de wortels. Sproeit u van bovenaf, dan is het water vaak al verdampt. Zo gaat u ook zuinig om met water.
2. Geef water wanneer de zon niet op uw tuin staat
De zon is overdag scherp. Zijn uw planten dan nat zijn, dan kunnen ze verbranden en doodgaan. Geef liever ’s avonds of in de vroege ochtend water en direct op de bodem.
3. Zorg dat de bodem compleet bedekt is
Waar u zwarte grond ziet, is de grond meestal het droogst. Deze grond wordt namelijk niet beschermd tegen de zon en daar verdampt water het snelst. Plant uw border daarom helemaal dicht. Of dek open plekken af, bijvoorbeeld met cacoadoppen, houtsnippers of stro. De grond eronder blijft dan langer vochtig. Dat is goed voor de planten. En u hoeft minder vaak water te geven.
4. Geef meerdere keren een beetje water
Is de grond heel droog? Geef dan een paar keer water en wacht tussen elke watergeefbeurt een kwartiertje. Het water komt zo dieper in de bodem en uw planten kunnen er beter bij. Geeft u in één keer veel water, dan komt dat water niet verder dan het bovenste laagje
grond. Wees zuinig met water. Kijk goed of het nodig is om water te
geven.

Deel dit nieuwsbericht