Grootschalig project om infrastructuur Oranjewijk toekomstbestendig te maken van start

Kaartje Oranjewijk

Netbeheerder Liander en drinkwaterbedrijf Oasen zijn op 20 maart gestart met een grootschalig project om het stroomnet te verzwaren en om de broze gas- en waterleidingen in de Oranjewijk te vernieuwen. De werkzaamheden worden gecombineerd uitgevoerd om de overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken.

In totaal legt Liander 12,5 km aan kabels en plaatst ze 5 extra elektriciteitshuisjes. Verder wordt 4,5 km gasleiding en 2,5 km waterleiding vervangen. Aannemers Van Gelder en Van Voskuilen voeren het werk uit. Naar verwachting is het werk van Liander en Oasen eind 2025 klaar.

Waarom wordt het elektriciteitsnet van Oranjewijk verzwaard?

Nederland groeit en verduurzaamt. We gebruiken en produceren steeds meer (duurzaam opgewekte) stroom. Ook in de gemeente Leiderdorp komen steeds meer zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en andere elektrische apparaten. Hierdoor ontstaan files op het stroomnet. Daardoor kan het voorkomen dat bijvoorbeeld de zonnepanelen even uitschakelen op heel zonnige dagen. Dat wil netbeheerder Liander zoveel mogelijk voorkomen. Daarom worden er meer kabels gelegd en extra elektriciteitshuisjes gebouwd om het net te verzwaren. En wordt het net van Oranjewijk klaar gemaakt voor een duurzame toekomst.

Waarom worden de gas- en waterleidingen vervangen?

Vroeger werden regelmatig gasleidingen van grijsgietijzer en waterleidingen van gietijzer aangelegd. In uitzonderlijke gevallen kunnen er op lange termijn lekken in deze leidingen ontstaan. Bijvoorbeeld in gebieden waar de grond verzakt of als een leiding een straat kruist met veel zwaar verkeer. Daarom vervangen Liander en Oasen deze leidingen door leidingen van ander materiaal, namelijk staal en/of kunststof. Deze leidingen zijn minder breukgevoelig.

Buurt heeft gestemd op kleur van elektriciteitshuisjes

Afgelopen najaar hebben de directe omwonenden van de nieuwe elektriciteitshuisjes mee kunnen beslissen over de kleur van zo’n huisje. De meerderheid van de omwonenden hebben voor de kleur groen gestemd. De nieuwe huisjes worden in de kleur groen uitgevoerd. 

Gemeente voert ook werk uit

Eind 2023 of begin 2024 start ook de gemeente met de werkzaamheden aan het riool en de aansluitende inrichting van de openbare ruimte. De exacte duur van dit werk is nog niet bekend, maar zal ook enkele jaren zijn. Hierna is de ondergrondse infrastructuur van de wijk weer jaren toekomstbestendig.

Meer informatie: www.liander.nl/oranjewijk

Bron kaartje: Liander

Deel dit nieuwsbericht