Hoe kunt u zich voorbereiden op de verkiezingen van 22 november 2023?

Op woensdag 22 november mag u stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe kunt u zich voorbereiden op de verkiezingen op 22 november 2023 en welke middelen zijn er beschikbaar?

Stemwijzers

Weet u nog niet op welke partij u wilt stemmen? Vul dan een stemhulp in. Zo ziet u welke partij het beste bij uw mening past. U kunt de stemhulp invullen op www.stemwijzer.nl en www.kieskompas.nl. Stemhulp op www.stemmentracker.nl staat ook online. Met de StemmenTracker kunt u zien hoe de partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd in de afgelopen regeerperiode. Voor jongeren is er de stemhulp op www.youngvoice.nl.

Verkiezingskrant in gewone taal

ProDemos heeft een verkiezingskrant gemaakt in gewone taal. U kunt de verkiezingskrant hier online lezen. De verkiezingskrant ligt in papieren vorm in de publiekshal van het gemeentehuis; bij de bibliotheek; Incluzio en de Gading.

De website www.hoewerktstemmen.nl geeft ook een duidelijke uitleg over hoe het stemmen in zijn werk gaat.

Stemmen met een verstandelijke beperking

Aan mensen met een verstandelijke beperking kan uitleg worden gegeven, buiten het stemhokje, over het gebruik van het stembiljet. Een begeleider of lid van het stembureau kan hiermee helpen. De kiezer moet echter alleen zijn stem uitbrengen.

Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking is er de Stem jij ook?-verkiezingskrant. Deze is hier te lezen. De Stem jij ook?-verkiezingskrant ligt in papieren vorm in de publiekshal van het gemeentehuis; bij de bibliotheek; Incluzio en de Gading.

Stemmen met een lichamelijke beperking

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. In de volgende vier stembureaus is een extra breed stemhokje aanwezig voor grotere rolstoelen en scootmobielen:

  • Stembureau 2. Gebouw Irene
  • Stembureau 3. Winkelhof Statendaalderplein
  • Stembureau 6. MEC Leiderdorp (ingang De Sterrentuin)
  • Stembureau 7. De Ommedijk

Heeft u wegens een lichamelijke handicap hulp nodig bij het stemmen, dan kunt u hulp krijgen van een door uzelf aangewezen persoon of een lid van het stembureau.

Stemmen met een visuele beperking

Voor mensen met een visuele beperking is er in ieder stembureau een loep met lichtfunctie aanwezig.

Verder is er een kandidatenlijst in braille en groot letterschrift aanwezig bij de receptiebalie in het gemeentehuis. Hiervan is ook een digitale versie beschikbaar en er is een kandidatenlijst in gesproken vorm: www.leiderdorp.nl

Blinden en slechtzienden kunnen daarnaast gebruik maken van de stemmal en soundbox bij het stembureau voor blinden en slechtzienden in de gemeente Leiden, locatie Stadskantoor (Level), Bargelaan 190. Hiervoor is een kiezerspas nodig.

Deel dit nieuwsbericht