Gemeenteraad bespreekt begroting 2025 op 8 november

Infographic begroting 2025

De gemeenteraad stelt ieder jaar een begroting voor het volgende jaar vast. Daarin staat hoeveel geld er binnenkomt en waaraan dit geld wordt besteed. Op 8 november is het weer zover. Dan bespreekt de gemeenteraad de begroting van 2025, die ook de financiële situatie in volgende jaren laat zien.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2025 en meerjarenraming voor 2026 tot en met 2028 aangeboden. Dat was niet eenvoudig, omdat Leiderdorp te maken heeft met financiële tekorten. Ze zijn onder andere het gevolg van bezuinigingen die de rijksoverheid toepast op alle gemeenten. In Leiderdorp gaat het om een korting van 2 miljoen euro. 

Om de begroting sluitend te krijgen, is kritisch gekeken naar de eigen uitgaven en gesneden waar kon. Dit was al eerder met de gemeenteraad afgesproken bij de vaststelling van de financiële kadernota in juli. Daarnaast zet het college de komende vier jaar ruim 6 miljoen van de algemene reserves in om tekorten te dekken. De lasten voor inwoners stijgen licht. De heffingskorting afvalstoffen vervalt en de onroerende zaakbelasting (OZB) stijgt met 5 procent.

Nieuw beleid 

De begroting bevat ook nieuwe investeringen. Zo wil het college geld uittrekken om (sociale) woningbouw te stimuleren. Dergelijke projecten zijn nu vaak niet haalbaar, omdat de bouw meer kost dan de marktwaarde van de woningen. Met de aanstelling van een armoedefunctionaris wil het college inwoners met inkomensproblemen helpen de juiste weg te vinden naar hulporganisaties en de gemeente. Aan bibliotheekwerk wordt eveneens meer geld besteed. Leiderdorp moet een levendig dorp van ontmoeting blijven, vinden burgemeester en wethouders. Daarom stellen zij voor de tarieven voor evenementenvergunningen te halveren. In 2025 zet het college nog meer in op de energietransitie. Er wordt meer geld uitgetrokken voor lokale en regionale samenwerking rondom warmtenetten, duurzame energieopwekking en (oplossingen voor) overbelasting van het energienetwerk. 

Tussenrapportage ambities college

Bij de presentatie van de begroting ontving de gemeenteraad ook een zogeheten midterm review. In deze tussenrapportage beschrijft het college van burgemeester en wethouders de voortgang van het coalitieakkoord 2022-2026. Zo ligt de uitvoering van de provinciale woningbouwraming op schema. Het aantal bijstandsuitkeringsgerechtigden is met 2 procent gedaald en de wachtlijsten bij welzijnsorganisatie Incluzio zijn weggewerkt. Sinds de start van de duurzaamheidsagenda (2017) is een verdubbeling van de opwekking uit zonne-energie gerealiseerd. Er zijn ook zaken die extra aandacht vragen. Zo blijft de afname van het restafval met 167 kg per inwoner achter bij het gestelde doel. Met campagnes zet de gemeente in op een stevige reductie.

Begrotingsraad

De vergadering begint om 14.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad: www.leiderdorp.parlaeus.nl. Daar vindt u ook de begroting en de midterm review.

 

 

Deel dit nieuwsbericht