Gemeente Leiderdorp vangt tijdelijk extra asielzoekers op

Foto Powercity Church

De gemeente Leiderdorp gaat op verzoek van het COA tot het einde van dit jaar maximaal 73 asielzoekers extra opvangen in de Power City Church in Leiderdorp. Het gaat om asielzoekers die nu niet terecht kunnen in aanmeldcentrum Ter Apel. Het COA beoogt eind deze week of begin volgende week te starten met het inhuizen van de asielzoekers. 

In de Power City Church aan Elisabethhof 5 worden op de benedenverdieping al 100 asielzoekers opgevangen. Deze opvang wordt verzorgd door de Veiligheidsregio. De nieuwe groep asielzoekers wordt opgevangen op de 2e en 3e verdieping van dit gebouw. Het COA verzorgt de opvang en begeleiding van deze doelgroep. Met het COA zijn dezelfde afspraken over beheer en beveiliging gemaakt als met de Veiligheidsregio. Omwonenden en omringende organisaties zijn vanochtend per brief geïnformeerd. De gemeente heeft ook overige relevante instellingen en overheden geïnformeerd.

Wethouder Gebke van Gaal: “Wij vinden het van belang om als gemeente Leiderdorp onze verantwoordelijkheid te nemen in de opvangcrisis. De situatie in Ter Apel is zeer schrijnend. In Leiderdorp hebben we inmiddels ervaring met de opvang van asielzoekers op deze locatie. Dit gaat steeds in goede interactie met de buurt.”

 

Veelgestelde vragen
 

Welk besluit is recent genomen t.a.v. extra asielzoekers in Leiderdorp?
De situatie in de asielopvang in Ter Apel is buitengewoon nijpend. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft onze gemeente verzocht tijdelijk extra asielzoekers op te nemen. De gemeente heeft besloten het COA toe te staan om vanaf oktober maximaal 73 extra asielzoekers tot het einde van het jaar op te vangen in de Power City Church, aan de Elisabethhof 5. In dit gebouw worden op de benedenverdieping al honderd asielzoekers opgevangen door de Veiligheidsregio.

Is er ruimte in de Power City Church?
De extra asielzoekers zullen worden opgevangen op de 2e en 3e verdieping van dit gebouw. 

Worden deze asielzoekers begeleid?
Ja deze asielzoekers worden opgevangen en begeleid door het COA, die ook de bekostiging voor zijn rekening zal nemen. 

Waar kan ik terecht met vragen?
Er komt één telefoonnummer voor vragen over de opvang in de gehele Power City Church. Totdat dat telefoonnummer er is kunt u uw vragen mailen naar de gemeente Leiderdorp via info@leiderdorp.nl. Wij verzoeken u bij het onderwerp ‘Asielzoekers’ te melden.

Wanneer worden de eerste asielzoekers op de 2e en 3e verdieping opgevangen?
Het COA beoogt 4 oktober 2024 te starten met het inhuizen van de asielzoekers. 

Hoe zijn omwonenden geïnformeerd?
Zodra zeker was dat het COA zou starten met de acute noodopvang is een brief verstuurd aan omwonenden en omringende organisaties. Die brieven worden woensdag 2 oktober bezorgd. 

Is het één groep asielzoekers die tot het einde van het jaar blijft?
Het is niet één vaste groep. Het zijn asielzoekers die niet in Ter Apel terechtkunnen en acuut opvang nodig hebben. De bedoeling is dat zij zo snel als mogelijk is doorstromen naar een andere locatie. Het COA kan op de 2e en 3e verdieping tot het einde van het jaar steeds maximaal 73 asielzoekers opvangen. 

Waarom heeft de gemeente ja gezegd tegen het COA verzoek?
De gemeente Leiderdorp wil haar verantwoordelijkheid nemen in de opvangcrisis. De nood in Ter Apel is hoog, daarom hebben we ‘Ja’ gezegd. 

Waarom is gekozen voor de Power City Church?
De locatie voldoet aan belangrijke randvoorwaarden om veilige opvang te kunnen realiseren. Op de begane grond hebben we inmiddels ervaring met de opvang van 100 asielzoekers door de Veiligheidsregio. We kunnen constateren dat dit steeds in goede interactie gaat met de buurt en dat de ervaringen positief zijn. 

Hoe is de veiligheid rond de opvanglocatie geregeld?

De asielzoekers worden opgevangen en begeleid door het COA. Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op de opvanglocatie en de handhaving van huisregels. Tussen 8.00 uur en 22.00 uur zijn er medewerkers van het COA op de locatie aanwezig. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week, beveiligingsmensen op de locatie. Als dat nodig is, is er contact tussen het COA en de politie.


Wat betekent noodopvang?
Noodopvang betekent dat het tijdelijke opvang is. De locaties hebben minder voorzieningen dan gewone opvanglocaties. Daarom worden vluchtelingen er zo kort mogelijk opgevangen en gaan zij  meestal naar een asielzoekerscentrum toe waar zij langer kunnen blijven. Het COA mag van deze noodopvang gebruikmaken tot het einde van het jaar.

 

Deel dit nieuwsbericht