Onderzoek laat zien dat driekwart van de stokers gezelligheid als belangrijkste reden noemt voor het stoken van hout. Maar helaas is het voor de omgeving vaak niet zo gezellig. Het stoken van hout heeft veel gevolgen voor alle mensen die er ziek van worden. Voor een gezellig houtvuur bestaan diverse alternatieven. Voor het inademen van gezonde lucht niet.
Slechtere luchtkwaliteit
Tijdens dagen waarop het flink waait, verspreidt houtrook zich snel. Maar er zijn ook dagen waarop er zwakke of helemaal geen wind is, bijvoorbeeld als het mistig weer is. Op zulke dagen kunnen de uitgestoten stoffen zich minder goed verspreiden. Hierdoor kunnen de fijnstofconcentraties hoog oplopen in onze gemeente. Ook kan de luchtkwaliteit door fijnstof slecht zijn. Op die momenten zorgt het stoken van hout voor een verdere verslechtering van de luchtkwaliteit. De stokers van een vuurtje hebben het vaak niet in de gaten, maar fijnstof kan heel vervelend zijn voor buurtgenoten. En in het bijzonder voor mensen die longziekten hebben zoals astma of COPD.
Check de Stookwijzer!
Kijk voordat u gaat stoken altijd naar de Stookwijzer om te zien welke kleurcode er op dat moment geldt. Het is verboden om tijdens een code rood te stoken. De Stookwijzer kan als app bekeken worden of op de computer. De app is te downloaden via www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.