Bescherm uw hond en kat tegen grasaren

foto: floranederland.nl

Het is al een tijd warm en droog weer. Dan zien we veel grasaren. De zaden van deze aren kunnen uw hond en kat last bezorgen. Hoe kunt u uw huisdier beschermen? Dat leest u in dit artikel.

Grasaren zijn een wilde grassoort. Zegroeien vooral in hoog gras, rondom bomen, lantaarnpalen, stoepen en muren. Dat zijn precies de plekken waar honden veel lopen en snuffelen. De zaden van de grasaren hebben weerhaakjes en worden daarom wel kruipertjes genoemd. Ze breken gemakkelijk af en blijven snel aan de vacht van uw hond of kat hangen.

Bescherm uw hond en kat

Een grasaar die ongemerkt in de vacht van een hond of kat blijft zitten, kan een ontsteking veroorzaken. Met de volgende tips beperkt u de risico’s.

  1. Vermijd hoge grassen
    Laat uw hond niet in het hoge gras lopen of spelen. Grasaren staan vooral in hoog gras.
  2. Controleer uw hond of kat
    Bekijk de vacht, oren, ogen, neus en tussen de tenen goed. Op deze plekken kunnen zaden makkelijker blijven steken. Komt u een grasaar tegen? Verwijder deze dan voorzichtig.
  3. Houd de haren bij de poten en tussen de tenen kort
    Zo kunnen daar geen aren aan blijven hangen.
  4. Herken signalen van uw huisdier die kunnen wijzen op een ontsteking
    Oor: schudden met de kop, krabben aan het oor
    Oog: tranende ogen of wrijven in het oog
    Neus: veel niesen of wrijven over de neus
    Keel: vaak hoesten
    Tussen de tenen: mank lopen en/of likken tussen de tenen

De grasaar bloeit vooral tussen juni en augustus. Tijdens de zomermaanden is het daarom extra belangrijk om te blijven controleren. Kijk voor meer informatie op de website van het KNGF.

Beleid gemeente

We krijgen vaak de vraag of de gemeente de grasaren niet kan verwijderen. Dat doen wij niet. De gemeente heeft namelijk een ecologisch maaibeleid. Dit betekent dat we in fasen maaien en niet alles in een keer doen. Dat is namelijk beter voor insecten.

Deel dit nieuwsbericht