vrijdag 10 januari 2025
Originele publicatie downloaden:
Type bekendmaking:
ruimtelijk plan of omgevingsdocument



VOORNEMEN WIJZIGING OMGEVINGSPLAN VOOR DE HERONTWIKKELING VAN DE LOI-LOCATIE (DE BAANDERIJ TE LEIDERORP)

Burgemeester en wethouders van Leiderdorp maken volgens artikel 16.29 van de Omgevingswet bekend dat dat zij het voornemen hebben het omgevingsplan te wijzigen voor de hertontwikkeling van de LOI-locatie te Leiderdorp.

Het plangebied bestaat uit het perceel met de adressen Zijldijk 25, Leidsedreef 2 en Leidsedreef 3 te Leiderdorp en een gedeelte van de direct aangrenzende openbare ruimte. 

Beschrijving plan

Het voorgenomen bouwplan bestaat uit de bouw van 300 woningen en ongeveer 2570 m2 aan bedrijfsruimen, daghoreca en werkvoorzieningen op de zogenoemde LOI-locatie. De bestaande opstallen van de Leidse onderwijsinstelling (LOI) en drukkerij Rutgers worden gesloopt. Deze ontwikkeling past niet binnen de geldende regels. Daarom wordt een wijziging van het omgevingsplan voorbereid. Het wijzigen van het omgevingsplan is uiteindelijk aan de gemeenteraad. De gemeenteraad gaat over het vaststellen van de wijziging van het omgevingsplan.  

TAM-IMRO-omgevingsplan

De wijziging van het omgevingsplan wordt vormgegeven als TAM-IMRO-omgevingsplan. Dat betekent een wijziging van het omgevingsplan die wordt gemaakt in de technische standaarden van een bestemmingsplan. Bestemmingsplannen bestaan onder de Omgevingswet niet meer, maar tot 2026 mag gebruik worden gemaakt van deze tijdelijk alternatieve maatregel (TAM) van het Rijk. De wijziging van het omgevingsplan voor de LOI-locatie komt er dus uit te zien als een bestemmingsplan.  

Hoe wordt u bij het plan betrokken?

Over dit plan is al op diverse manieren met omwonenden en andere belanghebbenden gesproken. In december 2024 is een informatieavond georganiseerd waarin het plan is toegelicht. Maar ook in per-soonlijke gesprekken met belanghebbenden is over de ontwikkeling gesproken.

Direct omwonenden worden volgens het participatieplan nog betrokken bij de nadere uitwerking van de plannen, in het bijzonder de uitwerking van het bouwplan en de buitenruimte.  

Bestuurlijk vooroverleg

Het eerste concept van de wijziging is aan betrokken bestuursorganen en maatschappelijke organisaties toegestuurd om hen bij de planvorming te betrekken. Dit word bestuurlijk vooroverleg genoemd, zo is er advies ingewonnen bij de milieudienst over de milieuondrezoeken en heeft met de provincie Zuid-Holland afstemming plaatsgevonden over of het plan past binnen de regels uit de provinciale omgevingsverordening.   

Reageren

Het is voor inwoners en bedrijven nog niet mogelijk te reageren op de wijziging van het omgevingsplan. Dat komt aan de orde als het ontwerp van de wijziging ter inzage wordt gelegd voor zienswijzen. De verwachting is dat dit in de loop van februari 2025 zal plaatsvinden.   

Zodra het ontwerp van de wijziging ter inzage wordt gelegd, wordt dit gepubliceerd in het Gemeenteblad via www.officielebekendmakingen.nl en wordt aangegeven hoe men kan reageren.