Bekendmaking
VERKEERSBESLUIT INSTELLEN FIETSPAD LAAN VAN BERENDRECHT TUSSEN LAAN VAN OUDERENZORG - ENGELENDAAL
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp neemt een verkeersbesluit voor het instellen van een tweerichtingsfietspad op de Laan van Berendrecht tussen de Laan van Ouderzorg en de Engelendaal.
Aanleiding van deze maatregel is de Nota Langzaam Verkeer die in oktober 2020 is vastgesteld door de gemeenteraad van Leiderdorp. In deze nota is als maatregel opgenomen dat de huidige wandelboulevard Laan van Berendrecht wordt omgevormd tot een gedeelte voor fietsers en een gedeelte voor voetgangers.
In de huidige situatie is de wandelboulevard formeel aangewezen als voetpad, waar fietsen is toegestaan, maar snor- en bromfietsen niet. In deze shared-space ruimte wordt in de praktijk over de gehele breedte van de boulevard zowel gewandeld als gefietst. Dit zorgt voor onbegrip en gevoel van onveiligheid bij gebruikers, met name ook vanwege de grote verschillen in snelheid (onder andere door elektrische fietsers).
Daarnaast is in de Nota Langzaam Verkeer de Laan van Berendrecht aangewezen als Doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn primaire routes die gericht zijn op langere verplaatsingen en aansluiten op het routenetwerk van de regio. Deze routes zijn het meest royaal en optimaal ingericht voor fietsers vanwege de verbindende (regionale) functie.
Gezien de ervaringen van de huidige Laan van Berendrecht en de nieuwe status van het fietspad als Doorfietsroute is het wenselijk om een apart fietspad te realiseren op de Laan van Berendrecht. Middels voorliggend verkeersbesluit wordt hieraan invulling gegeven.
Bij het besluit om op de Laan van Berendrecht een tweerichtingsfietspad te realiseren zijn meerdere overwegingen. De belangrijkste hiervan zijn:
- Dat de Laan van Berendrecht in de huidige situatie aangewezen is als een voetpad;
- dat reeds op de wandelboulevard Laan van Berendrecht fietsers zijn toegestaan, dit is geregeld met een onderbord “fietsen toegestaan”;
- dat alleen het gedeelte van de Laan van Berendrecht tussen de Merelstraat en de Engelendaal ook toegankelijk is voor (brom)fietsen;
- dat fietsers en voetgangers in de huidige situatie van de volledige breedte van de Laan van Berendrecht gebruik maken;
- dat dit tot gevoel van onveiligheid leidt bij gebruikers en mede tot onbegrip voor elkaar;
- dat de Laan van Berendrecht in de Nota Langzaam Verkeer aangewezen is als Doorfietsroute en daarmee een primaire fietsroute is;
- dat er voldoende ruimte aanwezig is op de Laan van Berendrecht om zowel een fietspad als een voetpad te realiseren, die voldoen aan de huidige richtlijnen van CROW;
- dat er voldoende ruimte aanwezig is om het fietspad en voetpad fysiek van elkaar te scheiden;
- dat door het instellen van een tweerichtingsfietspad, invulling wordt gegeven aan de Nota Langzaam Verkeer en daarmee aan het verbeteren van het verkeerssysteem in de gemeente Leiderdorp.
- de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);
- het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);
- het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).
- dat er overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) overleg is gevoerd met de verkeersadviseur van de politie. Deze heeft een positief uitgebracht.
- dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp, overeenkomstig artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 21 juni 2010 is gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Beleid en op 29 januari 2013 gemandateerd aan de coördinator cluster Ruimte van de afdeling Beleid en de medewerkers Verkeer; -
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
-
6.
Om dit besluit bij eerste mogelijkheid op de gebruikelijke wijze te publiceren in het Gemeenteblad en in het Leiderdorps Weekblad;
Om dit besluit gedurende een periode van 6 weken, conform de Awb-procedure, ingaande vanaf publicatie in het Gemeenteblad, ter inzage te leggen bij de balie van het gemeentehuis van Leiderdorp.
Als u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de dag van verzending/uitreiking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het College van burgemeester en wethouders van Leiderdorp. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Het bezwaarschrift moet tenminste uw naam en adres bevatten, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt en de gronden van het bezwaar en voorzien zijn van uw handtekening. Voorts wordt u verzocht een afschrift van het bestreden besluit mee te sturen en kenbaar te maken op welk telefoonnummer u bereikbaar bent.
Het bezwaarschrift moet u sturen naar het College van burgemeester en wethouders van Leiderdorp, Postbus 35, 2350 AA te Leiderdorp. Desgewenst kunt u de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, postbus 20302, 2500 EH Den Haag, om het treffen van een voorlopige voorziening verzoeken. Voor de behandeling van een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.