Bekendmaking
Beleidsregels leerlingenvervoer gemeente Leiderdorp 2022
Hoofstuk 1 Algemene bepalingen
- 1.
-
2.
De afstand wordt gemeten met de routeplanner van de ANWB, met de optie kortste route. Als de afstand tussen de woning en school korter is dan het voor de leerling geldende afstandscriterium (zes kilometer), wordt er bij de beschikking op de aanvraag een uitdraai meegestuurd, zowel van de route per fiets als per auto.
-
3.
Als de afstand van de heenreis en de terugreis verschillend is, wordt bij het meten van de afstand niet uitgegaan van de gemiddelde afstand van de heenweg (’s morgens) en de terugweg (’s middags). Indien de reisafstand op de heenweg onder de in de verordening gestelde grens ligt, maar de reisafstand op de terugweg daarboven of omgekeerd, dan wordt een gedeeltelijke bekostiging verstrekt: alleen de heen- of alleen de terugreis.
- 4.
- 5.
- 6.
Artikel 2. Tweede opstap- of afzetadres
Het college verstrekt alleen bekostiging van vervoer naar een ander adres dan de woning als aan de volgende criteria wordt voldaan:
- a.
- b.
- c.
- d.
- e.
- 1.
-
Het college gaat voor het vervoer uit van de vaste aanvang- en eindtijden zoals aangegeven in de schoolgids. Het gaat hierbij om het vaste rooster van het schooltype dat de leerling bezoekt. Afwijkingen hierop zijn alleen toegestaan in overleg met en na goedkeuring van het college en mits door de ouders minimaal een week van te voren is aangemeld.
- 2.
-
Bij een gewijzigde eindtijd door o.a. lesuitval is de school of de ouder/verzorger verantwoordelijk voor opvang van de leerlingen. Indien een leerling tijdens het onderwijs/de lessen bijvoorbeeld ziek wordt of naar tandarts of huisarts moet, zijn de ouders verantwoordelijk voor het vervoer. De leerlingen worden alleen op de normale begin- en eindtijd volgens het vaste rooster in de schoolgids gebracht dan wel opgehaald. Per dag is er maximaal recht op 1 keer retourvervoer.
Hoofdstuk 2 Ernstige benadeling van het gezin
Artikel 5. Ernstige benadeling van het gezin
- 1.
-
2.
Voorts dient er in aanvulling op de voorwaarden uit het eerste lid, sprake te zijn van een van de volgende situaties:
- •
-
•
Medische redenen belemmeren beide ouders, of een alleenstaande ouder of verzorger(s), het kind naar en van school te begeleiden. En er zijn geen andere opties, zoals derden die het kind naar en van school kunnen begeleiden. De medische belemmering dan wel beperking moet aantoonbaar zijn vastgesteld door een medisch deskundige.
- •
- •
- •
- •
- •
Hoofdstuk 3 Eigen bijdrage leerlingenvervoer
Het college bepaalt de berekening van de kosten van het openbaar vervoer over de in artikel 23 van de verordening bepaalde afstand van 6 kilometer met behulp van de informatie van de lokale openbaar vervoerder. Het tarief dat geldt op het moment van aanvraag, geldt voor (de rest van) het schooljaar waarvoor de aanvrager bekostiging vraagt.
- 1.
Bij een fietsvergoeding brengt het college geen drempelbedrag in rekening.
- 2.
Op aanvraag van de aanvrager gaat het college de toepassing van artikel 23 uit de verordening uit van het inkomen van een ander jaar dan het inkomen over het tweede jaar voorafgaande aan het schooljaar waarvoor de bekostiging is gevraagd als:
- a.
- b.
- c.
- 3.
Aan pleegouders en voogdijinstellingen wordt geen drempelbedrag in rekening gebracht.
Hoofdstuk 6. Ontzegging aangepast vervoer
-
1.
Indien sprake is van ernstig normafwijkend gedrag kan het college een leerling de toegang tot het aangepast vervoer ontzeggen. Hierbij zal de volgende procedure worden gevolgd:
- a.
-
b.
Als de conclusie van het onderzoek van het college is dat het voorval is terug te voeren op de ernstige verstandelijke handicap van de leerling en dus aan de leerling niet kan worden toegerekend dan wordt met vervoerder, ouders en eventueel school een passende oplossing gezocht (bijvoorbeeld begeleiding in het aangepast vervoer, eigen vervoer).
- c.
- d.
- e.
- f.
- g.