Spelen en bewegen in Leiderdorp
Spelen, sporten en ontmoeten is leuk, gezond en belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Spelend verkennen kinderen samen hun omgeving en ontmoeten ze de wereld. Sommige speelplaatsen zijn speciaal geschikt voor kinderen met een beperking. We vinden het belangrijk dat ieder kind in Leiderdorp op 'eigen wijze' veilig buiten kan spelen.

Daarom willen we voor ieder kind een aantrekkelijke (centrale) speelplek in de buurt. Om zo, onder begeleiding of zelfstandig, naar een speelplek toe te kunnen waar ook veel andere kinderen zijn.


    Waar kan ik spelen?

    Zoekt u speelplaatsen of trapveldjes in uw buurt? Alle speelplekken in Leiderdorp vindt u als sterretjes op deze interactieve kaart.

    Speelruimtebeleid

    Er zijn vier verschillende soorten speelplekken. Hieronder staan de verschillende soorten plekken beschreven.

    Bovenwijkse plek/formele plek

    In Leiderdorp zijn diverse bovenwijkse plekken (Park de Houtkamp, De Bloemerd (natuurspeelplek en skateplek/calisthenics), Buitenhofeiland en 't Heerlijk Recht). Op bovenwijkse plekken is speel-, beweeg- en ontmoetingsruimte voor elke doelgroep, er is veel variatie en uitdaging.

    Centrale plek/formele plek

    Uitgangspunt is dat centrale plekken goed verdeeld zijn over de gemeente. Dit is in enkele gevallen ook een semi-openbare plek zoals een schoolplein. Daar is veel ruimte voor spelen en bewegen. Het zijn plekken waar zoveel mogelijk doelgroepen terecht kunnen. Voorbeelden hiervan zijn Heelblaadjespad in Voorhof, Hubrechtplein in Doeskwartier en Willem van Otterloostraat in Buitenhof-Oost/Zuid.

    Hulpplekken/formele plek

    Per buurt of zelfs per huizenblok kunnen aanvullende speel- of beweegplekken nodig zijn, zogenaamde hulpplekken. Bijvoorbeeld als de afstand naar de centrale plek te groot is. Hulpplekken hebben een eenvoudige inrichting gericht op één doelgroep (kinderen, jeugd of jongeren) en één functie (spelen, bewegen of ontmoeten).

    Informele speelruimte

    Kinderen spelen niet alleen op speelplaatsen, maar ook op andere plekken in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld op het trottoir, bij water en op het gras. Informele speelplekken bieden speelse zit-, klauter- en krijtaanleidingen.

    Adopteren van speelplekken

    U kunt zelf een rol spelen door een speelplek te adopteren. Een speelplek adopteren betekent dat u samen met buurtgenoten een stichting of vereniging opricht om toestellen te behouden of te vervangen.  Door uw inzet wordt de speelplek een nog fijnere plek. Voorbeeld van inzet van bewoners is samen een moes- en pluktuin maken, extra fondsen aanvragen, bloemenborder aanleggen en wilgentunnel maken.

    In dit document vindt u de afspraken rondom het beheer en onderhoud van een speelplek, als u een speelplek adopteert.


    Wilt u eens uw eigen ideeën met ons bespreken? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via wijkregie@leiderdorp.nl .


    Documenten